Koude Dranken

Heineken gaat 8000 banen schrappen, 300 in Nederland

Aangeboden door: ANP
donderdag, 11 februari 2021

Heineken gaat de komende jaren wereldwijd 8000 banen schrappen, waarvan ongeveer 300 in Nederland. Het concern wil kosten besparen. In totaal werken er ongeveer 85.000 mensen bij het bedrijf.

Heineken had in oktober al bekendgemaakt de personeelskosten op het hoofdkantoor in Amsterdam en de Nederlandse regionale kantoren met een vijfde te willen verlagen. Dat maakt onderdeel uit van de huidige reorganisatie. Op die kantoren werken zo’n 1700 mensen. Of er gedwongen ontslagen zullen vallen, weet Heineken nog niet. Door een vacaturestop afgelopen jaar is al een deel van de posities onvervuld en ook natuurlijk verloop speelt een rol.

Premiummerken

Met de reorganisatie wil Heineken de kosten met zo’n 350 miljoen euro per jaar verlagen. Verder moet Heineken efficiënter gaan produceren, door bijvoorbeeld minder verschillende verpakkingen te gebruiken, wat het bedrijf tot 2023 al 2 miljard euro aan besparingen moet opleveren. Om dat te bereiken en toch te blijven groeien wil Heineken meer gebruik maken van digitale verkoopkanalen en wil het bedrijf zich richten op premiummerken en alcoholvrij bier.

Zo deed het merk Heineken het uitstekend in coronajaar 2020. Daarin verkocht Heineken in totaal zo’n 8 procent minder bier, maar van het merk met dezelfde naam werd nauwelijks minder verkocht. “Het merk Heineken werd wel geraakt door de crisis, maar minder dan andere merken”, geeft topman Dolf van den Brink aan. “In een crisis kiezen mensen vaker voor merken die ze vertrouwen.”

Dat is ook een deel van de verklaring van het succes van Heineken 0.0, wat volgens Van den Brink het leidende alcoholvrije bier wereldwijd is. Dat is inmiddels in 84 landen te koop en groeit zeer sterk. “De 0.0-markt is heel interessant. In Nederland is al tussen de 5 en 10 procent van ons verkochte bier alcoholvrij, maar in veel landen is dat nog veel lager, dus daar is veel groei mogelijk”, geeft Van den Brink aan.

Doorslaan

De omzet van Heineken ging vorig jaar door de gesloten horeca met een zesde omlaag tot 23,8 miljard euro. Onder de streep was er een verlies van 204 miljoen euro. Ook werd er al geld apart gezet voor de reorganisatie. Voor dit jaar rekent Heineken op een herstel in de tweede helft van het jaar. De omzet en winst zullen nog wel onder die van 2019 uitkomen.

Vakbond CNV vindt Heineken doorslaan in de reorganisatie. “Er gebeurt hier ook veel voor de buitenlandse markt. Heineken moet juist sterk zijn in Nederland”, geeft CNV-onderhandelaar Roel van Riezen aan. CNV denkt dat Heineken snel zal herstellen zodra de coronacrisis ten einde is.