Personeel

Foodservice Denktank held Roger Gösgens Poort van Herle

Aangeboden door: Foodservice Denktank
maandag, 29 maart 2021

Hard werken en altijd klaarstaan voor de gast, dat is waar de horeca om draait. Wat ons betreft zijn de mensen die iedere dag weer met passie klaarstaan voor hun gasten échte helden! Hoog tijd om deze helden in het zonnetje te zetten! De held van deze editie is: Roger Gösgens van de Poort van Herle in Heerlen.

In het kort: Roger en de Poort van Herle:

Roger Gösgens, 56 jaar, ondernemer en eigenaar Poort van Herle, bar en bites in het begin van het centrum van Heerlen.

Vertel, wie is Roger en hoe ben je bij de Poort van Herle terecht gekomen?

Ik heb eigenlijk helemaal geen horeca-achtergrond. Ik heb in de sales gewerkt bij Stokvis Alblasserdam. Dat was constant druk en pushen op de cijfers. Dat vond ik op een bepaald moment niet leuk meer. Ik had altijd de droom om een eigen horecazaak te beginnen. Toen stond de Poort van Herle te koop en ben ik daar op ingestapt.

bites Poort van herle | Horecava

Voordat ik het overnam was het echt een wild café. Veel Duitse muziek en doorgaan tot in de late uurtjes. Dat was niet de zaak die wij voor ogen hadden. We hebben dit toen omgezet naar een nieuw concept en er Brasserie de Passie van gemaakt. Ondanks dat het goed liep, hebben we dit een aantal jaar geleden toch weer teruggebracht naar De Poort van Herle. Met de ontwikkeling van de nabijgelegen Maanbuurt en de oude naam die bekendheid ver buiten Heerlen heeft, was dit een goede keuze. Ook het concept hebben we weer veranderd naar bar & bites. Er komt heel wisselend publiek bij ons van alle leeftijden, wat een mooie mix in de zaak geeft.

Waar lig jij ‘s nachts wakker van?

De mentaliteit van de brouwerijen. Het zijn allemaal grote jongens die absoluut niet vriendelijk zijn naar de horeca toe. Ze werken niet goed mee aan oplossingen voor de toekomst. We moeten straks toch samen weer verder! Ze leggen het risico nu te eenzijdig bij de ondernemer.

Wat is voor jou de belangrijkste trend in de horeca?

Gezondheid wordt met het eten dat we aanbieden steeds belangrijker. Zo maken we steeds meer gebruik van groente en fruit in onze gerechtjes. Maar ook zie je dat bepaalde producten zoals avocado ineens helemaal hip zijn.

Op het gebied van dranken zien we de laatste jaren dat kwaliteit steeds belangrijker wordt. Het gaat echt om de meerwaarde en niet meer om de hoeveelheid die gedronken wordt. Dat zien we bij gin-tonic en whisky waar de gast bewust vraagt om hoge kwaliteit merken en producten. Met de speciaalbieren zien we dan weer een verschuiving naar de lokale, kleine brouwerijen. Daar kun je een verhaal bij vertellen en dat maakt het een mooi product om aan te bieden.

Wat zijn jouw taken?

Ik ben de ondernemer en eigenaar. Ik sta daarnaast veel in de keuken en ik sta als gastheer in de bediening. Het personeel krijgt veel ruimte om samen de menu’s voor dranken en food samen te stellen, wat ze heel leuk vinden om te doen. Gelukkig heb ik tijdens corona het team kunnen behouden dat geeft veel vertrouwen!

Dit wil ik bereiken met de Poort van Herle:

Ik heb altijd een zaak willen hebben waar mensen graag komen, een zaak die een goede naam heeft in de omgeving. We wilden hiermee onszelf op de kaart zetten, een plek waar lokale mensen met trots naar kijken. Ik denk dat dat ons goed gelukt is. Nu zou ik het pand nog wel willen overnemen van de brouwerij. Dan ben ik ook echt vrij om zelf te doen wat ik wil en kan ik ook aanpassingen doorvoeren zonder daarvoor langs een loketje te hoeven gaan.

poort van herle | Horecava

Hoe is het bij jullie gegaan de afgelopen maanden?

Naar omstandigheden goed. In de afgelopen jaren hebben we veel hinder ondervonden van de ontwikkeling en herinrichting van het stationsgebied waar onze zaak aan grenst. Vorig jaar is dat eindelijk afgerond en dat zagen we dan ook goed terug in de zaak. Het zou echt ons jaar gaan worden, alleen pakte dat net even wat anders uit…

Voor nu hopen we dat we op korte termijn open mogen, maar het blijft toch lastig in te schatten. Maar ook dan zitten er nog wel enkele hobbels in de weg. Hoeveel mensen mag je kwijt, hoeveel voorraden moet je inslaan en wat koop je wel en niet in? Normaal hebben we bijvoorbeeld tachtig soorten bier op de kaart staan, maar de vraag is nu wel of je dat in de nabije toekomst ook gaat doen. Een grote vraag is daarnaast of onze leveranciers alles wel op voorraad hebben. Of we krijgen op vrijdag te horen dat we maandag open mogen, wat de groothandel dan natuurlijk ook nooit allemaal geregeld krijgt.

poort van herle | Horecava

Hoe kijk je nu naar de toekomst?

Ondanks alles toch positief. Ik heb er vertrouwen in dat we goed gaan draaien op het moment dat we weer open kunnen. Gasten zijn het binnen zitten inmiddels ook zat en willen er uit! Heel eerlijk: dan maakt het nog niet eens uit wat we ze gaan aanbieden. De grootste uitdaging wordt om iedereen een plekje te kunnen geven met de geldende regels zoals afstand houden en het maximaal aantal mensen dat we op het terras kwijt mogen.

Het zal zeker in de eerste periode een ander soort horeca zijn: we moeten onze zitplaatsen anders gaan inrichten en meer tafeltjes voor twee of voor vier personen creëren. Daar moet iedereen ook weer zijn weg in vinden. Het belangrijkste is dat gasten zich aan de regels houden. Zo niet, dan stuur ik ze ook direct weg. Gasten moeten zich veilig en prettig voelen op mijn terras. Dan moet je zelf ook zorgen dat de goede mensen er zitten. Maar ik heb alle vertrouwen in onze gasten zodra we weer open gaan!