Food fotografie mag leven!

Aangeboden door: Horecava
vrijdag, 29 november 2019

Food fotografie: Of je een professionele fotograaf inhuurt of zelf foto’s maakt voor bijvoorbeeld social media, het is altijd goed om te weten wat bijdraagt aan betere food fotografie én food styling. Want die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Authenticiteit wordt steeds belangrijker. Dit geldt ook zeker voor de horeca en de beeldvorming van bars en restaurants. Veel gasten voelen zich aangetrokken tot pure en natuurlijke foto’s van eten. Dit in tegenstelling tot fotografie van eten dat té perfect gestyled is, of een gerecht waar juist te weinig aandacht aan is besteed. Authentiek beeld dus. Maar hoe bereik je dat in de food fotografie?

Horecava - foodfotografie mag leven sinaasappels

Fotografie: Marleen Visser

Natuurlijk licht

Kies te allen tijde voor natuurlijk licht. Ideaal zijn de dagen met behoorlijke bewolking. Een grijze dag is perfect en geeft een mooie zachte schaduw. Steek wat tijd in het vinden van de beste plek in jouw restaurant of bar voor het maken van foto’s. Bestudeer het licht en speel ook gerust met de gordijnen – als die er zijn-, of creëer schaduw met een ander element, om wat sfeer toe te voegen aan de foto’s. Probeer ook vooral te voorkomen dat de verlichting van je restaurant in het beeld komt.

Menselijke touch

Maak je food fotografie menselijk. Denk aan iemand die een product vasthoudt of iets inschenkt. Hoewel beweging in fotografie iets meer advanced is, is het zeker de moeite waard om te proberen. Dit type beeld roept vaak meer emotie op dan statische beelden.

Horecava - foodfotografie mag leven brood

Fotografie: Marleen Visser

Props

Als het bij je bedrijf past: maak gebruik van authentieke props en producten. Denk bijvoorbeeld aan een oud dienblad, gedroogde citrus vruchten, oude kaneelstokjes, maar ook mandarijnen met blaadjes, net van de boom geplukt…

Algemene food fotografie & styling-tips

• Bereid je shoot voor. Zoek op Pinterest naar inspiratiebeeld. Plan de shoot en maak eventueel een schets van de styling die je voor ogen hebt.
• Maak gebruik van oneven aantallen. Kies voor één zogenaamd ‘hero’-product, een drietal of een vijftal producten. Op deze manier krijgt het beeld een beter balans.
• Zet alles klaar en gebruik een stand-in. Met mijn expertise is ijs-fotografie. Je kunt je voorstellen dat hierbij geen tijd te verspillen is. Ik zorg er altijd voor dat de gehele styling en fotografie klaarstaat, voordat ik de producten neerzet.
• Maak gebruik van kruiden om een gerecht meer kleur te geven.

Horecava - foodfotografie mag leven kaneel

No waste food fotografie & styling-tips

• Zijn de kruiden een beetje slap? Gebruik ijswater om ze op te peppen
• Droog citrusvruchten en gebruik ze voor je fotografie. Mits ze goed gedroogd zijn kun je ze een paar jaar gebruiken.
• Maak een toolkit met producten die je ieder jaar weer gebruikt. Voor het najaar winter verzamel je gebruikte kaneelstokjes, noten in dop, gedroogde citrusvruchten, maar bijvoorbeeld ook een champagne kurk en glitters.
• En zodra je weet dat je dé foto hebt: neem plaats en eet of drink het lekker op!

Bekijk nog meer van Marleen op haar instagram!

Tekst en beelden: Marleen Visser