Better service is faster service

Aangeboden door: Horecava
maandag, 12 augustus 2019

Juist snelheid is tegenwoordig een essentieel onderdeel van ons drukke bestaan. Alles gaat snel, waardoor een te lage snelheid je perceptie van service geheel verpest. Vandaar: Faster service is better service.

Je ziet dat er in de Nederlandse horeca een hoop is veranderd de afgelopen 10 jaar. Vroeger waren cocktails en mixed drinks wellicht een trend, maar tegenwoordig zijn cocktails een vast onderdeel van de exploitatie voor veel horecaondernemingen. Echter als er drankjes zijn die tijd kosten dan zijn het cocktails wel. Dus wil je cocktails op de kaart, dan moet je hier je bar op inrichten en je personeel op trainen!

De kennis van de bartenders is essentieel voor de ontwikkeling van de Collins Bar Systems. Deze barsystemen worden voor en door bartenders gemaakt, zij zijn tenslotte diegene die de bar gebruiken. Hierbij zijn co-creatie en competitie manieren voor innovatie.

Niet alleen werken ze bij de ontwikkeling van de barsystemen samen met top bartenders vanuit de hele wereld. Ook is met een fysiotherapeut gekeken hoe het menselijke lichaam zo optimaal beweegt achter de bar. Het uitgangspunt is; met zo min mogelijk moeite en handelingen, zo veel mogelijk drankjes maken. Hierin speelt ergonomie een zeer belangrijke rol. Vooral rugpijn is een veel gehoorde klacht bij bartenders, dit is makkelijk te voorkomen door de juiste inbouw hoogtes.

Voorbeeld: sta rechtop en steek je armen recht vooruit. De plaats waar je de cocktails zou moeten bereiden is ter hoogte van de handen, deze afstand ten opzichte van de schouders ongeveer 40 cm. Moet je verder rijken dan ga je vanzelf met gekromde rug staan. In de tekening zie je de meest belangrijke maten voor een efficiënte werk omgeving.

Train je bartender

Naast de randvoorwaarden zoals de werkomgeving, het productaanbod en de menukaart, speelt de bartender zelf ook een belangrijke rol in het rendement van de onderneming. Om bartenders op efficiëntie te trainen zijn er vanuit Collins Bar Systems en ISAAC Company een aantal testen in het leven geroepen waar bartenders het tegen elkaar opnemen. In de pit-stoptest moeten bartenders 2 Cosmopolitans en 1 mixed drink maken. Vervolgens moet uit de hand 35 ml worden geschonken. Dit moet zo snel mogelijk, maar ook zo goed mogelijk, want kwaliteit staat natuurlijk altijd voorop. Om die kwaliteit te meten worden de bartenders beoordeeld op fouten; elke “spil” kost 2 seconde straftijd, het niet koelen van het glas: 2 extra seconden, elke milliliter te veel of te weinig: 2 extra seconden…

Met de Collins lap-timetest, die dit jaar wordt uitgerold, gaat het nog een stapje verder: De bartenders moeten 7 drankjes maken met verschillende technieken en disciplines. De bartender die aan het eind van het jaar de snelste is wint de compacte cocktailstation Mighty Mini en natuurlijk eeuwige roem!

Cheers!