Topchefs maken afhaalmenu’s met minder zout voor Nierstichting

Aangeboden door: ANP
maandag, 22 maart 2021

Eten met minder zout hoeft niet flauw te zijn. Dat laten vijf Nederlandse topchefs deze week zien tijdens de Nierstichting Restaurant Driedaagse. "We mogen allemaal wel wat meer bewustzijn van de hoeveelheden zout in eten", zegt sterrenchef Wilco Berends.

Eten met minder zout hoeft niet flauw te zijn. Dat laten vijf Nederlandse topchefs deze week zien tijdens de Nierstichting Restaurant Driedaagse. “We mogen allemaal wel wat meer bewustzijn van de hoeveelheden zout in eten”, zegt sterrenchef Wilco Berends.

Maandag begint de derde editie van de restaurantweek, waarin horecazaken en -opleidingen aangemoedigd worden minder zout te koken. Verschillende restaurants over heel Nederland bieden in de week van 22 maart afhaalmenu’s aan waar de aandacht uit gaat naar andere smaakmakers dan zout, zoals verse ingrediënten en kruiden.

Even wennen

Chef Berends van sterrestaurant De Nederlanden is al een paar jaar ambassadeur voor de Nierstichting. “Als ik zie wat we aan zout gebruiken, in de keuken maar ook in Aziatische sauzen en andere producten, dan mag dat wel wat minder”, zegt Berends tegen het ANP. “Uiteindelijk moeten we de focus verleggen van zout als enige smaakmaker, naar vooral het gebruik van kruiden en specerijen.”

Berends maakt in de Restaurant Driedaagse menu’s voor takeaway, waarin hij zijn gasten in de menukaart wil informeren over de geringe hoeveelheden zout. “Ik geloof niet in helemaal zoutloos eten voor een week, daar bereik je het doel niet mee. Gasten moeten aan de smaak van minder zout even wennen, zeker als altijd de Maggiefles op tafel heeft gestaan. Het gaat om bewustzijn voor een langere tijd.”

Voorbeeldfunctie

Naast Berends, maken ook topchefs Menno Post, Tim Golsteijn, Ferry van Houten en Marko Karelse voor deze editie menu’s met verminderd zoutgebruik om bewustzijn en gewenning te creëren. De maaltijden zijn te bestellen online en af te halen. “Als chef heb je een voorbeeldfunctie. Inspireer je gasten en laat ze proeven dat minder zout eten absoluut geen smaakconcessie hoeft te zijn”, aldus Post van restaurant Olivijn in Haarlem.

Horecaopleidingen doen dit jaar ook mee aan het culinaire evenement. Zo bieden leerlingen van ROC Friese Poort en het Koning Willem I College in Den Bosch ‘minder zout’ afhaalmaaltijden aan.