Steeds meer aanvragen voor digitale bestelsystemen in horeca

Aangeboden door: ANP
vrijdag, 9 april 2021

In de horeca is er steeds meer vraag naar digitale bestelsystemen. Deze trend is een gevolg van de corona crisis.

Via bestelapps kunnen gasten zelf bestellingen plaatsen op het terras, als de obers even druk zijn. Sinds de coronacrisis informeren steeds meer horecazaken naar zulke bestelsystemen, ziet het bedrijf Butlaroo.

Er bestaan tientallen verschillende bestelsystemen, waarmee gasten bijvoorbeeld via een QR-code op de terrastafel een bestelling kunnen plaatsen en kunnen betalen, inclusief fooi. Butlaroo bestaat sinds 2012 en was daarmee een van de eerste in Nederland. Sinds het perspectief op versoepelingen in de horeca, krijgt het bedrijf steeds meer aanmeldingen en aanvragen vanuit de horeca, vertelt directeur Lucas Duwaer aan het ANP.

“De trend is vergelijkbaar met vorig jaar toen de horeca weer open ging na de eerste lockdown. Toen was het een gekkenhuis. We krijgen nu ook weer veel berichten binnen, al is het wat geleidelijker”, zegt Duwaer. Butlaroo heeft meer dan 3000 klanten in Nederland, waaronder zaken met een terras en restaurants waar je vaak bestellingen plaatst zoals all-you-can-eat-restaurants.

Piekmomenten

Zulke bestelsystemen kunnen horecaondernemers helpen om de pieken op te vangen, zegt John-Pierre Cornelissen van Horeca Webservice, specialist op het gebied van webdesign en advies voor de horeca. “Als het de ene dag 20 graden is en de andere dag sneeuwt, kun je niet al je personeel klaar hebben staan. Op die piekmomenten is zo’n bestelsysteem erg makkelijk.”

Maar vooral in de horecasector, waar gastvrijheid een groot goed is, kunnen ondernemers zich ook verzetten tegen zulke digitale systemen. “Horeca gaat toch om persoonlijke aandacht”, hoort Cornelissen vaak. “Daarbij geven ondernemers vaak het argument dat ze niet kunnen vragen waar mensen zin in hebben: extra bitterballen bijvoorbeeld.”

Aanvulling

Bij Butlaroo horen ze dat argument steeds minder sinds de coronacrisis. “Door social distancing is er blijkbaar een vraag naar een andere manier van bestellen”, zegt Duwaer. “Wij leven wel heel erg mee met onze klanten en helpen ze graag, ook nu het blijkbaar moeilijk is om personeel te krijgen.”

Volgens webspecialist Cornelissen kunnen de bestelsystemen het horecapersoneel nooit compleet vervangen, maar is het een aanvulling. “Mensen raken er ook steeds meer aan gewend. Bij de McDonald’s hangen er al lang tablets om bestellingen op te doen, in plaats van aan de toonbank.” Voor oudere generaties zijn er nog wel hobbels als het gaat om QR-codes scannen op een smartphone, zegt hij. “Maar daar raken veel mensen ook steeds meer aan gewend vanwege de bankapps.”