Michelin reikt 13 restaurants Bib Gourmand uit

Aangeboden door: ANP
dinsdag, 9 maart 2021

Michelin maakte dinsdagochtend 13 nieuwe restaurants bekend die een Bib Gourmand toegereikt krijgen. Daardoor kent ons land momenteel 137 eetgelegenheden met een Bib Gourmand.

Welke restaurants een Bib Gourmand onderscheiding moeten inleveren is nog niet bekend. De selectie van nieuwe restaurants is een vooraankondiging. De volledige nieuwe selectie van Michelin Nederland, ook de toebedeling van de sterren, wordt 29 maart bekend gemaakt.

Betaalbaar

De Bib Gourmand is een soort ‘halve ster’, die betekent dat een restaurant kwalitatief goed en vooral ook betaalbaar is voor het grote publiek. De prijs van een driegangenmenu moet daarom onder de 39 euro zijn, wil je kans maken op de culinaire onderscheiding.

Volgens Michelin hebben meerdere van de eerder bekroonde restaurants vanwege de crisis hun prijzen verhoogd waardoor ze niet langer voldoen aan de criteria. Bij de bekendmaking van de nieuwe lijst met Bib Gourmands, eind deze maand, moeten meerdere restaurants de vermelding inleveren omdat de menuprijs de 39 euro heeft overschreden. Om hoeveel restaurants het precies gaat wil Michelin nog niet zeggen. Ook zijn er door de lockdowns minder nieuwe restaurants bekroond met een Bib Gourmand dan normaal.

Vechtersmentaliteit

In de steden Amsterdam, Rotterdam en Blaricum hebben meerdere restaurants de onderscheiding gekregen. Ook in andere steden zoals Den Bosch, Maastricht, Breskens en Nijmegen zijn restaurants beloond met een Bib Gourmand. Alle restaurants hebben wel een overeenkomst, laat Michelin weten: “de focus op seizoengebonden producten en de generositeit die zo typisch is voor de Bib Gourmand.”

Werner Loens, verantwoordelijk voor de Michelingids van Nederland, laat het Algemeen Dagblad weten “trots en blij” te zijn met het doorzettingsvermogen van de chefs in deze uitdagende tijden. “Ze bieden take-away aan, zetten acties op om hun boeren te steunen en starten zelfs nieuwe bedrijven. Hun vechtersmentaliteit en positivisme overtuigt mij ervan dat we hier samen uitkomen.”