Juristen maken tool voor privacy-veilige gastenregistratie

Aangeboden door: ANP
woensdag, 5 mei 2021

Horecazaken moeten alle terrasbezoekers verplicht registreren en dat brengt ook privacyrisico’s met zich mee. De tool Mijngastenlijst.nl wil dat oplossen door gasten volgens de AVG-wetgeving te registreren.

De tool is gemaakt door rechtsbijstandverzekeraar ARAG in samenwerking met JanusID, een bedrijf dat identiteitssoftware levert. Het risico bij gastenregistratie zit hem vooral in een eventueel bron- en contactonderzoek naderhand, zegt ARAG-jurist Maarten Schipper tegen financieel vakblad AM. “Dan is het zeer de vraag of het doorgeven van gegevens aan de GGD op een veilige manier gebeurt. Wordt alles met pen en papier gedaan, dan kun je er al van uitgaan dat het niet AVG-proof is.”

Op de website Mijngastenlijst.nl worden bezoekersgegevens versleuteld opgeslagen en niet langer dan de noodzakelijke termijn van 14 dagen bewaard. De gegevens kunnen daarbij ook alleen opgevraagd worden voor een bron- en contactonderzoek van de GGD, met een unieke ‘sleutel’ die de horecaondernemer heeft.

Toestemming

De verzekeraar heeft bovendien 1500 Nederlanders gevraagd naar hun wensen rondom gastenregistratie. Ruim zestig procent wil expliciet toestemming geven voordat gegevens gedeeld worden en veertig procent vindt het bezwaarlijk om gegevens achter te laten. “Daar zit precies de crux”, aldus Schipper. “Gasten willen er gerust op zijn dat hun privégegevens veilig zijn en dat hun gegevens alleen met toestemming gedeeld worden. Tegelijkertijd moet de horeca aan de plicht voldoen zonder hun gasten door allerlei hoepels te laten springen.”

Een horecaondernemer kan voorlopig kosteloos een account aanmaken en krijgt dan een unieke QR-code waarmee gasten zich kunnen registreren. Schippers voegt toe dat door goede gastenregistratie ook beter onderzocht kan worden of het open houden van terrassen veilig en verstandig gebeurt.