Jongeren zien vakantiebaantje in horeca weer zitten

Aangeboden door: ANP
dinsdag, 4 mei 2021

Een vakantiebaantje in de horeca? uit onderzoek van Youngcapital blijkt dat jongeren het weer zien zitten, flexwerkers nemen weer toe.

Jongeren zien een vakantiebaan in de horeca weer zitten voor aankomende zomer, blijkt uit onderzoek van YoungCapital. Het uitzendbureau ziet het aantal flexwerkers weer toenemen.

“Dit voorjaar zijn enkele cruciale sectoren voor vakantiewerk weer langzaam aan het herstellen, zoals de horeca en de retail”, zegt Ineke Kooistra, directeur van YoungCapital. Uit het onderzoek onder 1800 jonge werkende flexkrachten bij het uitzendbureau, blijkt dat een derde deze zomer blijft doorwerken. Ook een derde verwacht de uren in te leveren voor vrije tijd en vakantie.

Sinds de coronacrisis is meer dan de helft van de flexkrachten van baan veranderd, volgens het onderzoek. Een groot deel van het horecapersoneel is in een andere branche gaan werken, zoals de logistiek of klantcontactbranche. “Daarnaast zijn er veel nieuwe coronagerelateerde banen ontstaan, zoals werk voor de vaccinatie- en testafsprakenlijn. Ook bezorgfuncties zijn erg populair als vakantiewerk”, aldus Kooistra.

Doorgroeimogelijkheden

Maar het uitzendbureau ziet het aantal flexkrachten weer toenemen deze maand en heeft 6000 meer mensen aan het werk dan tijdens eerste lockdown vorig jaar. “We hopen natuurlijk dat de horeca snel weer volledig open mag, zodat daar ook weer meer mensen kunnen werken.”

Ook blijkt uit het onderzoek dat ruim driekwart van de ondervraagden hetzelfde aantal uren als nu blijven werken na de lockdown. Daarnaast wil 14 procent meer werken en 8 procent minder. Mensen die aangeven minder te willen werken, willen meer tijd steken in sociale contacten, reizen, studeren of willen terug naar de branche waar zij vandaan komen. Het grootste deel van die flexkrachten geeft aan te willen blijven als een opdrachtgever doorgroeimogelijkheden biedt.