ABN AMRO waarschuwt voor boekingen ‘schaduwvakanties’

Aangeboden door: ANP
maandag, 10 mei 2021

ABN AMRO waarschuwt vakantieparken en hotels in Nederland voor schaduwboekingen. Als vakanties naar het buitenland weer mogelijk is moet er rekening gehouden worden met annuleringen.

Als buitenlandse vakanties straks weer mogelijk zijn, moeten vakantieparken en hotels in Nederland rekening houden met annuleringen. Dat stelt het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Veel Nederlanders hebben voor deze zomer een vakantie in eigen land geboekt maar zouden liever naar het buitenland willen. ABN AMRO verwacht daarom dat vakantieparken, hotels en campings op hun hoede moeten zijn voor ‘schaduwvakanties’. “Bedrijven en ondernemers maken zich zorgen”, aldus de bank.

“Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen toch wel heel graag naar het buitenland willen”, zegt ABN AMRO-analist Ward van der Stee tegen RTL Nieuws. “Wij willen bedrijven er daarom op attenderen dat zij hun annuleringsvoorwaarden op orde hebben, zodat zij straks niet met de schade achterblijven.”

Buitenlandse toeristen

Economen van de bank verwachten echter dat dergelijke schaduwboekingen niet direct tot problemen hoeven te leiden. Veel vakantieparken hebben de annuleringsvoorwaarden al aangescherpt de laatste tijd. Zo zijn aanbetalingen standaard en is corona geen geldige reden meer om de reis te annuleren.

Tegelijkertijd is er door de wens naar het buitenland te gaan veel aarzeling bij Nederlanders om te boeken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zo’n twee derde van de Nederlanders vanwege die wens en de onzekerheid over wat er deze zomer mogelijk is in verband met corona pas laat gaat boeken.

Ook hebben bijvoorbeeld Duitsers en Belgen ook de wens buiten eigen land op vakantie te gaan. Als er versoepelingen komen, dan kan de reissector profiteren van de komst van die buitenlandse toeristen. “De kans is groot dat toeristen uit het buitenland de komende zomer weer graag naar Nederland reizen”, aldus ABN AMRO.