‘Als winkelen op afspraak kan, dan kan lunchen op afspraak ook’

Aangeboden door: ANP
dinsdag, 23 februari 2021

Als het voor winkels mogelijk wordt om één of meerdere klanten te ontvangen, dan moet dat ook voor de horeca gelden, zegt horecaondernemer Johan de Vos. Hij is vice-voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Breda en boegbeeld van een groep van rond de 65 horecaondernemers die het tijd vindt dat de horeca de deuren kan openen.

“Als winkels te horen krijgen dat ze klanten op afspraak mogen ontvangen, dan kunnen horecazaken ook klanten op afspraak ontvangen”, aldus De Vos. Horecazaken zijn al vanaf half oktober verplicht gesloten. Het is volgens De Vos onterecht dat horecazaken ook pas als laatste open zouden mogen.

Gecontroleerd

De beelden van het weekend met grote aantallen mensen die in parken en stadscentra dichtbij elkaar staan te borrelen zorgen volgens De Vos voor nog meer frustratie bij ondernemers. “Wij kunnen dit juist oplossen door de terrassen gecontroleerd te openen, zodat dit soort ongecontroleerde situaties niet ontstaan.”

Het plan om de deuren van restaurants en cafés weer te openen wanneer winkels hun deuren mogen openen, ontstond al in januari toen ze zelf besloten om hun eerdere openingsplannen op te schorten. De Vos verwacht dat de opening van de horeca “dichtbij” komt.

De rechtszaak die KHN aanspant tegen de overheid om opening en om meer schadevergoeding af te dwingen, juicht De Vos toe. “Dat had eigenlijk al eerder moeten gebeuren.”