Albron wint Horecava Innovation Award 2024
Wedstrijden Beursnieuws Inspiratie

Albron viel met Smaakchef in de prijzen: 'IJzersterk hospitality concept'

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 13 februari 2024

Albron werd tijdens Horecava 2024 met hun voedings- en welzijnsconcept Smaakchef verkozen tot winnaar van de categorie Concepts, Interieur & design en Overall Winnaar van de Horeca Innovation Award 2024. Smaakchef ontzorgt het zorgpersoneel door de bereiding van warme maaltijden uit handen te nemen. Johan Melein, commercieel directeur zorg bij Albron, vertelt over het concept en de Horeca Innovation Award.

Wat houdt Smaakchef precies in?

"Smaakchef ontzorgt het zorgpersoneel door de bereiding van de warme maaltijd uit handen te nemen. Hierdoor kan het zorgpersoneel zich richten op de eigen werkzaamheden en halen we het maximale uit de zorg. Een Smaakchef bereidt niet alleen een maaltijd, maar zoekt ook interactie met de bewoners. De bewoners keuzes laten maken, kletsen en samen koken: dat hoort er allemaal bij."

"Voorheen hadden we een concept genaamd 'Kookdame'. Dit concept bestaat al dertig jaar en is onlangs in een modern jasje gestoken. Dat is Smaakchef. We hebben een nieuwe uitstraling en introduceerden een online platform waar chefs inspiratie op kunnen doen en online trainingen kunnen volgen. De kracht van het concept is wel hetzelfde gebleven."

Hoe hebben jullie de wedstrijd ervaren?

"We werden getipt om mee te doen, het was niet direct in ons opgekomen om Smaakchef in te schrijven voor de competitie. Er bleken meer dan honderd inzendingen te zijn, waarvan er veertien werden genomineerd. We moesten een pitch houden en er zaten echt mooie concepten bij, maar ons concept was compleet anders. Ik denk dan ook dat Smaakchef een terechte winnaar is. Of ik het had verwacht? Nee, niet direct. Althans, niet de Overall Winnaar van 2024. Dat was een verrassing." 

Wat heeft de winst jullie gebracht?

"Voornamelijk naamsbekendheid. We hebben het concept Smaakchef in september 2023 gelanceerd. We merken dat het balletje nu een beetje begint te rollen. Veranderingen in de zorg kosten over het algemeen tijd, dus de telefoon staat nog niet roodgloeiend. Wel merken we dat mensen over ons spreken. We worden al benaderd door verschillende media, waaronder dagblad Trouw. Ook het vakevent Zorg & Food, dat in april plaatsvindt in de Jaarbeurs, heeft ons uitgenodigd om te vertellen over het concept."


Het juryrapport

Albron heeft met Smaakchef een ijzersterk hospitality concept neergezet voor de zorg. De bewoners van kleinschalige woonvormen krijgen elke dag een verse warme maaltijd, huiselijk bereid door hun eigen smaakchef. De smaakchef ontzorgt het zorgpersoneel waardoor zij zich kunnen richten op hun primaire taken. Zo draagt Smaakchef z'n steentje bij aan het oplossen van het tekort aan personeel in de zorg.

Door bezuinigingen in de zorg kiezen zorgorganisaties er soms voor om te bezuinigen op facilitaire kosten waar eten en drinken onder valt in plaats van op zorgkosten. Dit terwijl de warme maaltijd vaak het hoogtepunt van de dag is. Door het gastheerschap en de kookkunsten van de Smaakchef is het weer iets waar bewoners naar uitkijken en van genieten. Naast dat het erg lekker is, levert de verse maaltijd een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van de bewoners.

Door de band met Albron biedt Smaakchef, dat onderdeel is van foodservice organisatie Albron, allerlei voordelen, zoals continuïteit van inkoop en personeel. Daarnaast biedt Smaakchef een fantastische baan voor koks die zijn afgekeurd voor de reguliere horeca of bedrijfscatering en kunnen ze binnen Albron doorstromen.

We vinden Smaakchef een winnaar omdat het een voorbeeldconcept is voor hospitality in de zorg dat een oplossing biedt voor de diverse pijnpunten van vandaag. We hopen dat dit allerlei stakeholders zal inspireren om hospitality een belangrijke rol te laten spelen in de zorg van nu en morgen.

- Puck Wilbers, juryvoorzitter Horecava Innovation Award

Lees de rest van het interview via Entree Magazine