Tech en Dienstverlening Horecatrends

Aantal buitenlandse toeristen daalt met twee derde

Aangeboden door: ANP
maandag, 25 januari 2021

Dat er minder buitenlandse hotelgasten met rolkoffertjes hebben ingecheckt vorig jaar, was wel te merken. In 2020 heeft Nederland ruim 7 miljoen internationale toeristen verwelkomd, zo’n 65 procent minder dan het jaar ervoor. Dat meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) maandag op basis van eigen onderzoek.

Hotels, campings en vakantiehuisjes in Nederland ontvingen samen vorig jaar 19 miljoen vakantiegangers uit eigen land, een kwart minder dan in 2019.

“Hoeveel bezoekers we dit jaar in Nederland kunnen verwachten is moeilijk in te schatten”, zegt directeur Jos Vranken. Daarom heeft het bureau verschillende scenario’s uitgedacht. In het gunstigste scenario groeit het aantal binnenlandse toeristen met 8 procent en het aantal buitenlandse toeristen met 30 procent. In het ergste geval dalen beiden met 8 en 40 procent ten opzichte van vorig jaar.

Last minute

De uitbraak van corona heeft een grote invloed op ons vakantiegedrag voor komend jaar, schrijft NBTC in het onderzoeksrapport. Zeven op de tien ondervraagden geeft aan dat de keuze van hun vakantiebestemming wordt beïnvloed door de pandemie. Daardoor staan mensen meer open voor last minute-boekingen als ze op vakantie willen. Zes op de tien geeft aan korter van te voren te boeken dan gebruikelijk.

Toch blijft de behoefte om op vakantie te gaan groot, schrijft het toerismebureau. Zeven op de tien mensen heeft wel plannen, maar de boekingen blijven vooralsnog uit. Minder dan 20 procent van de ondervraagden heeft een vakantie daadwerkelijk geboekt.

“Daarnaast zien we dat 50 procent van de ondervraagden wel vakantieplannen heeft maar nog niet heeft geboekt. Van deze 50 procent is zelfs nog maar twee op de vijf zich aan het oriënteren op een vakantie. Het is nog maar de vraag of alle intenties daadwerkelijk leiden tot concrete boekingen dit jaar”, zegt directeur Vranken. “Deze resultaten bevestigen dat we voorlopig nog in een diep dal zitten en herstel, zodra dat kan en mag, actief op gang geholpen moet worden.”