Winnaar NK Lekkerste Pannenkoek 2024: Bjorn Weerdenburg

Bjorn Weerdenburg wint NK Lekkerste Pannenkoek 2024

Aangeboden door: Horecava
vrijdag, 12 januari 2024

Bjorn Weerdenburg van Pannenkoe Bleiswijk heeft het NK Lekkerste Pannenkoek 2024 op de Horecava gewonnen. De jury loofde zijn creatie ‘Ik Peer um’ vooral vanwege ‘het verrukkelijke beslag’. Sophie Pigmans van Pannenkoe Leidschemdam kreeg de meeste punten van de kinderjury voor ‘TiramiKoe’.

Het was de eerste keer dat Bjorn Weerdenburg meedeed aan het NK Lekkerste Pannenkoek. “Mijn baas heeft mij aangespoord om me in te schrijven”, zei de winnaar na afloop. “Maar op een gegeven moment kreeg ik er toch wel zin in en nu ben ik natuurlijk heel blij dat ik het heb gedaan.”

Luchtig beslag

De winnende pannenkoek, genaamd ‘Ik Peer um’, was gemaakt met in basterdsuiker gekarameliseerde peer, kaneelijs, en slagroom. De jury was vooral onder de indruk van het beslag. “Mooi luchtig en verrukkelijk”, zo luidde het oordeel. Het geheim volgens de maker: “Een beetje extra ei in het beslag, en vanille extract.” Ook de peer viel uitstekend in de smaak bij de jury.

Eenvoud

Matthijs Dresschler van Pannenkoe Alphen pakte het zilver met Salted Caramel Pear. “Deze pannenkoek maakt weer eens duidelijk hoe smaakvol eenvoud kan zijn”, aldus de jury. “Peer, karamel en marscarpone; geweldig.”

Texelse pannenkoek

Bas Vogel van Eethuus van het Wad in Cocksdorp (Texel) werd derde met Pannenkoek Erfgoedfestijn. Voor zijn creatie had hij gebruikgemaakt van Texelse producten zoals verse melk en eieren, met huisgemaakte boerenjongens en advocaat als toppings. “De advocaat was superlekker”, vond de jury. “Ook de aandacht voor het servies viel op.”

TiramiKoe

De driekoppige kinderjury van het NK Lekkerste Pannenkoek gaf de meeste punten aan Sophie Pigmans van Pannenkoe Leidschendam. Haar TiramiKoe was gemaakt met onder meer mascarpone, pure chocolade, chocomelk en slagroom.

Winnaars

De winnaars van het NK Lekkerste Pakkenkoek 2024:
1: Bjorn Weerdenburg, Pannenkoe Bleiswijk
2: Matthijs Dresschler, Pannenkoe Alphen
3: Bas Vogel, Eethuus van het Wad in Cocksdorp

Winnaar kinderjury:

Sophie Pigmans, Pannenkoe Leidschendam

Jury NK Lekkerste Pannenkoek 2024

De jury van het NK Lekkerste Pannenkoek 2024 bestond uit Merijn Jansma (eigenaar In den Gloeiende Gerrit in Amersfoort, vicevoorzitter landelijk bestuur KHN), Steven Strijbosch (CEO CityGuys.nl) en Juan Kort, redacteur bij Uitgeverij PS.

Zes criteria

Aan het NK Lekkerste Pannenkoek 2024 deden elf deelnemers mee. De opdracht was om ter plaatse op het podium, binnen vijftien minuten, twee identieke creaties te maken, welke door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.

Praktijkjury

Deelnemers worden tijdens de mise en place beoordeeld door een praktijkjury. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de hygiënecode Horeca 2016. De praktijkjury let ook op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. De praktijkjury wordt sinds jaar en dag ingevuld door Houwers.  

Fotografie: Graphicks