YPED klaar voor de nieuwe generatie

Aangeboden door: Horecava
vrijdag, 29 december 2017

De Young Professional Experience Day (YPED) beleeft zijn derde editie op de Horecava. Op donderdag 11 januari, traditioneel de studentendag, komen zo’n 1.300 MBO- en HBO-studenten in contact met het bedrijfsleven. In het Auditorium krijgen ze een aantrekkelijk programma voorgeschoteld door FNV Horeca in samenwerking met de Horecava. Nieuw is dat Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) die dag het Beste Leerbedrijf Horeca 2017-2018 bekendmaakt.

De Young Professional Experience Day is bedoeld voor met name de derde- en vierdejaars studenten van de hospitality gerelateerde MBO- en HBO-opleidingen. Op 11 januari krijgen studenten en bedrijfsleven de gelegenheid met elkaar in contact te komen. Het bedrijfsleven laat zien hoe bruisend, energiek en geweldig onze branche is, aldus de organisatoren FNV Horeca en Horecava. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Temeer omdat het tegenwoordig vaak lastig is om goed horecapersoneel te vinden.

Het YPED- programma bestaat uit diverse interactieve thema-sessies met sprekers uit het vakgebied om de werknemers van de toekomst te inspireren. Zo opent Wouter Verkerk op eigenzinnige wijze de dag met het thema horeca en gastvrijheid. In het Jobscentre kunnen de jongeren zich oriënteren op het aanbod van vacatures. Na het educatieve gedeelte zullen de young professionals een bezoek brengen aan de Horecava-beursvloer. Want de student van vandaag is de horecaondernemer, werknemer, gast of beursbezoeker van morgen!

Drie vragen aan Karlijn Kneepkens, coördinator Opleiding & Ontwikkeling van FNV Horeca.

Horecava - yped klaar voor de nieuwe generatie karin

Welke bijdrage levert FNV Horeca aan de YPED, wat is jullie doel cq ambitie?

,,FNV Horeca vindt de ontwikkeling van horecaprofessionals van groot belang. Drie jaar geleden samen met de Horecava hebben zij de Young Professional Experience Day geïnitieerd. De studenten die aanwezig zijn bij YPED staan aan de vooravond van het maken van keuzes omtrent hun carrière. Op de YPED brengen we leerlingen en bedrijven samen. We bieden een interactief en waardevol programma om de medewerkers van de toekomst te inspireren.

FNV Horeca vindt dat de sector samen beleid moet ontwikkelen op het gebied van scholing en opleiding en zich daarbij vooral moet richten op jongeren. We moeten samen zorg dragen voor een sterke en gezonde branche, waar mensen met plezier in willen (blijven) werken.’’

Wat is de gemene deler tussen SVH en FNV Horeca?

,,De gemene deler ligt in het feit dat we het beide van belang vinden dat horecamedewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen tot vakbekwame professionals. De Young Professional Experience Day is een perfect podium voor de MBO- en HBO- studenten om kennis te maken met de horecabranche. Vandaar ook dat dit jaar voor het eerst de uitreiking Beste Leerbedrijf Horeca 2017-2018 plaatsvindt tijdens de YPED.’’

Kun je iets vertellen over de verkiezing Beste Leerbedrijf Horeca?

,,De wedstrijd is in het leven geroepen om leren in de praktijk te stimuleren en de waarde die leerbedrijven voor de horecasector hebben onder de aandacht te brengen. Dit is goed voor de individuele leerbedrijven en de sector als geheel. Door hier jaarlijks aandacht aan te besteden wordt gezorgd voor de best mogelijke praktijkopleiding voor de nieuwe generatie horecamedewerkers. Gekeken wordt bijvoorbeeld of een leerbedrijf voldoende tijd en aandacht aan leerlingen besteedt. Biedt het bedrijf een veilige leeromgeving, met voldoende balans tussen werk en leren? Dit soort zaken dus.

De drie kanshebbers voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca zijn: Hotel Okura Amsterdam, Italian bar-bistro City Hall Leiden en Het Hooihuis in Roosendaal. We kijken er erg naar uit om de prijs aan de winnaar in het bijzijn van ruim 1.300 leerlingen en branchegenoten uit te reiken.’’

In de volgende Scoops is er uitgebreid aandacht voor de drie genomineerde horecabedrijven. Deze verschijnt nog vóór de Horecava.