Personeel

Videotrainingen die horecaprofessionals opleiden

Aangeboden door: Horecava
woensdag, 2 oktober 2019

Elke keer als je een horecatraining wilt geven, is het een ramp om het hele team bij elkaar te krijgen. Uit je eigen jarenlange horeca ervaring weet je dat iedereen altijd druk is. Te druk om collega’s alles uit te leggen en te druk om met iedereen bij elkaar te zitten voor een training. ‘Dat moet anders,’ dacht Job Hoefs, oprichter van Yellowstone Horeca Academy. “Ik maakte een vlogje en zette dit in de WhatsApp groep van onze zaak. Alle collega’s bekeken het en de tips en tricks werden opgevolgd.”

En zo begonnen Job en zijn vrouw Renée Notermans met het concept voor Yellowstone. Job legt uit: “Yellowstone zijn videotrainingen voor de huidige generatie horecaprofessionals. Van newbee tot horeca master, voor elk niveau bieden we doeltreffende trainingen. Het is een opbouwend programma, waarbij je steeds een niveau omhoog gaat. Ben je Master dan krijg je een officieel certificaat en ga je verder met specialisaties zoals wijn, barista, bier, foodie en gastvrijheid.”

Niet alleen maar voor nieuwelingen

Doordat de onderwerpen in tips en stappen worden uitgelegd blijft het behapbaar en laagdrempelig. “Zo creëren we een leuke manier om alle kneepjes van het vak te leren. En het is echt niet alleen maar voor de nieuwelingen,” verzekert hij. “Ik heb ruim 20 jaar horeca ervaring en leer ook nog van de video’s met experts.”

Het opleiden van je personeel is één van de manieren om je personeel kennis en doorgroeimogelijkheden te geven. “We willen dé tool zijn die horecaondernemers ontzorgt door medewerkers in hun kracht te zetten. Daarbij willen we de plek zijn waarbij je alles leert over eten en drinken, daar kunnen we zóveel over vertellen. Dat maakt het ook zo leuk!” vertelt Job enthousiast. “De video’s zijn toegankelijk met een persoonlijke login en te volgen via je mobiel, geheel passend bij de huidige generatie.”

Exposure op het Start-upLAB

Ondanks dat hij al jaren bekend is met Horecava, was afgelopen editie de eerste keer dat hij zelf als deelnemer meedeed. Job: “Ik wist niet echt wat ik moest verwachten, worden mensen direct klant? Wat vinden ze ervan? Maar we wilden ons fantastische nieuwe dienst laten zien aan de wereld.” Ze stonden op het start-upLAB en pitchtten voor onder andere Accor Hotels en Pathé Bioscopen. “Omdat we echt alles met video doen kregen we veel positieve reacties en kwamen veel mensen uit het publiek naderhand langs. Mede daardoor hadden we geweldige exposure op Horecava.” Hij vertelt verder: “Dat er echt vraag is naar onze dienst werd op Horecava bevestigd. Ondernemers vonden het interessant en we hebben veel gesprekken gehad, waar uiteindelijk klanten uit zijn gekomen. We hebben nu een traject in België lopen en  zijn een samenwerking start met een grote bierbrouwer,” hij stopt even. “Maar ik zeg nog niet welke…”

Toekomstplannen

Op dit moment hebben ze meer dan 100 klanten, 150 videotrainingen, specifieke programma’s voor de meeste horeca concepten zoals restaurants, hotels, catering etc. en samenwerkingen met barista’s en specialisten in bijvoorbeeld thee en wijn. Daarnaast leveren ze maatwerk voor ketens. “We willen zoveel vertellen! We zijn daarom ook bezig met een speciaal programma voor scholen én met Engelse ondertiteling in de video’s. We merken namelijk dat veel zaken in de Randstad internationale werknemers hebben. In de toekomst willen we de internationale markt op. Dan zullen we wel experts uit het land zelf vragen, want gastvrijheid heeft overal een andere nuance.” Job sluit af: “Het begin was echt doorzetten, gaat het wel werken? Het was iets nieuws en we probeerden het gewoon. Maar nu krijg ik er heel veel energie van!”