TOPPR januari 2024: Michael Schouten Restaurant De Korte Duinen
TOPPR van de maand Personeel

TOPPR januari 2024: Michael Schouten - Restaurant De Korte Duinen

Aangeboden door: Horecava
woensdag, 31 januari 2024

De eerste TOPPR van 2024 is bekend: bedrijfsleider Michael Schouten (29) werkzaam bij Restaurant de Korte Duinen in Soest. Hij werkt al sinds zijn vijftiende in de bediening. Het contact met de gasten vindt hij het leukste aan zijn werk: “Ervoor zorgen dat ze vrolijker de deur weer uitgaan dan dat ze binnengekomen zijn.”

Waarom werkt Michael graag in de horeca?

Sinds september is Michael bedrijfsleider bij restaurant Korte Duinen in Soest, gelegen op een mooie locatie bij wandel- en fietsroutes door een natuurreservaat. Michael beschrijft het als een “familierestaurant met een huiskamersfeer”, waar je terecht kunt voor koffie met gebak, lunch, een borrel en diner.

Hij begon er vijfenhalf jaar geleden als stagiair en ging langzamerhand steeds meer verantwoordelijkheden overnemen van de eigenaar: roosters maken, gesprekken voeren met het personeel over de voortgang en zich bezig houden met het kassasysteem. “Als er wat is, kunnen mijn collega’s bij mij aankloppen.” Veertig medewerkers heeft het restaurant, voornamelijk parttimers.

Michael werkt ook nog graag in de bediening en helpt af en toe in de keuken, maar zijn voorkeur gaat uit naar het sociale aspect: “Het klantcontact, klantenbinding, de gesprekjes aan tafel, lekker eten serveren en mensen een gezellige middag of avond bezorgen”. Hij voegt eraan toe: “Ik zou gek worden als ik de hele dag achter een bureau moest zitten.” Onlangs zei een vaste gast tegen hem: “Ik heb je nog nooit chagrijnig gezien.” Michael: “Klopt helemaal, ik ga altijd met plezier naar mijn werk."


IK ZOU GEK WORDEN ALS IK DE HELE DAG ACHTER EEN BUREAU MOEST ZITTEN.

Waarom is Michael TOPPR van de maand geworden?

Oud-collega en vriend Koen Schuitema nomineerde Michael als TOPPR. Zijn motivatie: “Al sinds zijn vijftiende is Michael actief in de horeca. Zijn toewijding aan zowel personeel als gasten bevestigt dat hij een echte horeca topper is.”

Michael vindt het leuk om te horen. “Het is mooi om erkenning te krijgen voor je werk,” reageert hij. “De TOPPR van de maand is een mooi initiatief. In de horeca is de arbeidsmarkt steeds krapper aan het worden, terwijl het een prachtig vak is. Ik ben de enige uit mijn vriendengroep die nog steeds in de horeca werkt. De andere zes zijn een andere weg ingeslagen.”

Zijn vriend Koen vertelde daarnaast ook: “Michael heeft zich onderscheiden als TOPPR door het winnen van de regionale biertapwedstrijd en het strijden in de nationale competitie tijdens Horecava, de vakbeurs voor de horeca.” Ervaring met biertappen deed hij op tijdens een eerdere baan in een bar.

Afgelopen november deed hij mee aan de regionale biertapwedstrijd in Soest-Baarn. Daar werd hij eerste en mocht hij meedoen aan het NK Biertappen op afgelopen Horecava. Hij haalde helaas net niet de finale. “Die competitie is heel leuk,” vertelt hij. “Het gaat om meer dan tappen: ook om het glas spoelen, zorgen voor de juiste schuimlaag.”

Een tip van Michael voor horecamedewerkers 

“Behandel de gasten zoals je zelf behandeld wilt worden,” reageert hij. “En ook: los problemen op zoals je dat zelf zou willen. Overal gaat er af en toe iets mis. Zorg ervoor dat je gasten toch weer met een tevreden gevoel naar buiten gaan.”


Nomineer jouw TOPPR

De harde werkethiek van horecamedewerkers verdient waardering en daarom zet TIPPR elke maand een horecamedewerker in het zonnetje. Wil jij een horecamedewerker nomineren als TOPPR? Ga naar de website van TIPPR en meld jouw TOPPR aan!

Horeca TOPPR's 2024

Als Horecava feliciteren wij Michael als TOPPR van januari. Hij is de eerste TOPPR van 2024 en zal kans maken op de titel TOPPR van 2024 die uitgereikt wordt tijdens Horecava 2025! Bekijk welke TOPPRs er in 2024 nog meer in het zonnetje zijn gezet en dus kans maken. Eind van het jaar kun jij stemmen op jouw favoriet! 

Meer weten over het TOPPR initiatief? Dat kan hier.