Horecaondernemer Inspiratie Ondernemerschap

SVH Meestertour tijdens de Week van de Horeca

Aangeboden door: Horecava
donderdag, 6 oktober 2022

Tijdens de Week van de Horeca van 19 tot en met 24 september 2022 vond de exclusieve SVH Meestertour plaats. Een unieke kans voor studenten en leerlingen die een horecaopleiding volgen. De tour ging langs SVH Meesterijsbereider Caroline Kooij van IJssalon De Hoop, SVH Meesterkok Michel van der Kroft en SVH Wijnmeester Edger Groeneveld van restaurant ’t Nonnetje en SVH Meesterkok Jonnie Boer en SVH Wijnmeester en Meestergastvrouw Thérèse Boer van restaurant De Librije. Een meesterlijke dag vol inspiratie en fantastische smaken.

Lennart Maas, initiatiefnemer van de Week van de Horeca, trapt de tour af. Met deze exclusieve Meestertour willen zij studenten de mogelijkheid geven om dingen en plekken te zien, die je niet altijd ziet. “We willen studenten laten zien hoe tof de horeca is en benadrukken dat zij een goede keuze hebben gemaakt: het is de mooiste branche.” Ricardo Eshuis, directeur van SVH, vertelt: “Het is mooi om te zien met wat voor passie, positiviteit en bevlogenheid SVH Meesters over hun vak praten. Dat is de waarde van deze tour, de liefde voor het vak overdragen op de nieuwe generatie horecastudenten.”

IJssalon De Hoop

De SVH Meestertour werd afgetrapt bij IJssalon de Hoop in Blaricum. Hier heeft SVH Meesterijsbereider Caroline Kooij haar droomijssalon neergezet. Ze vindt het ontzettend bijzonder om de nieuwe generatie horecastudenten te mogen ontvangen: “Vooral om deze studenten met veel passie en liefde te vertellen over hetgeen wat ik het liefste doe. Iedere dag opnieuw!” Vanaf haar 12e helpt Caroline haar vader al in de ijssalon. Toen wist ze het zeker: “Dit ga ik de rest van mijn leven doen.” Toch moest ze gaan studeren van haar ouders, dat werd een horeca-opleiding, waarbij ze veel ervaring heeft opgedaan in binnen- en buitenland. Toen er een opvolger voor de ijssalon nodig was, stapte Caroline in het familiebedrijf, in eerste instantie voor drie jaar. In het tweede jaar werd de ijssalon uitgeroepen tot IJssalon van het Jaar en dat zette haar aan het denken. In 2010 besloten Caroline en haar man om de ijssalon samen verder uit te bouwen.

Niet veel later begon Caroline aan het proces voor de Meestertitel en wist ze voor haar Meesterproef te slagen. Wél met een ‘maar’ vanuit het examencomité vertelt Caroline: “Het examen was nog in de oude ijssalon die toen nog de helft kleiner was. Het antwoord van het examencomité was dan ook: Je bent geslaagd, maar die muur die gaat eruit.”

SVH Meesterijsbereider Caroline Kooij
Coupe Chocolicious IJssalon de Hoop
En afgelopen najaar is de ijssalon dan ook volledig verbouwd. Dit mogen we met het hele gezelschap bekijken. We krijgen een rondleiding door de nieuwe keuken en zien hoe dagelijks het ijs wordt bereid. En hoe lang denk je dat het duurt om vier bakken ijs te draaien? Dat dit in zeven minuten gebeurt had niemand geraden. Als afsluiter proeven we de “Chocolicious” waar Caroline in 2009 IJssalon van het Jaar mee werd. Een heerlijke start van de dag én van de tour!

Restaurant ’t Nonnetje

De tour vervolgd zich naar Harderwijk, naar restaurant ’t Nonnetje, waar SVH Meesterkok Michel van der Kroft en SVH Wijnmeester Edger Groeneveld ons met open armen ontvangen. Michel van der Kroft vertelt over zijn weg naar de Meestertitel en hoe hij daarna een nieuwe uitdaging wilde aangaan: op culinair vlak op het bord meer diepte zoeken en een unieke eigen identiteit ontwikkelen. In 2006 werd hij benaderd door Robert-Jan Nijland, eigenaar van restaurant ’t Nonnetje. Hij werd uitgenodigd om langs te komen en dat voelde direct goed: “Het is 75 kilometer van Hoorn naar Harderwijk: dat kan net”, zei Michel van der Kroft na zijn bezoek aan het restaurant tegen zijn vrouw. Twee jaar na zijn start bij ’t Nonnetje behaalden zij de eerste ster en zes jaar later de tweede. Zijn inspiratiebron is altijd zijn Portugese vrouw geweest. Portugal is dan ook de rode draad door zijn kookstijl. Zo kookt hij op persoonlijke én originele wijze.

Ook Edger Groeneveld wist al op vroege leeftijd dat hij de horeca in wilde. Hij liep stage bij verschillende sterrenzaken en deed ervaring op als kok. Tijdens zijn ontwikkeling ontdekte hij de bediening, wat beter bij hem bleek te passen. “Ik had al langer het idee om de titel van SVH Wijnmeester te halen en toen ik bij restaurant ’t Nonnetje startte viel alles op z’n plek en legde ik de Meesterproef af met een wijnproeverij met als thema Portugal.”
De missie van restaurant ’t Nonnetje is om wat ze serveren op de juiste manier te vertalen richting de gast. “Het is een vak van teamwork”, vertelt Michel. “Een gast ziet of mensen plezier hebben in hun werk. Het begint daarom bij de liefde van het vak overbrengen, respectvol met elkaar omgaan en plezier maken. Dat is essentieel.” Doordat alle neuzen van de medewerkers dezelfde kant op staan gaan ze allemaal voor hetzelfde doel en dat doel is de verwachtingen van de gast overtreffen.
SVH Meester Michel van der Kroft en Edger Groeneveld

Restaurant De Librije

De SVH Meestertour sluiten we af bij restaurant De Librije in Zwolle. Hier worden we ontvangen door Gert Wiltvank, vakkundig gastheer van De Librije. We staan met z’n allen op de binnenplaats van het Spinhuis, een voormalige Zwolse vrouwengevangenis uit de 18e eeuw. “De eerste keuken van de Librije bevond zich in de kelder en was half zo groot. Doordat we gegroeid zijn, zowel in kwaliteit als in het aantal gasten, moesten we uitbreiden.” In 2015 verhuisde De Librije daarom vanuit het centrum naar deze nieuwe locatie. Van buiten is het pand al prachtig en eenmaal binnen komt het totaal van design, decorum en samenwerking van de brigades echt samen.

Je stapt binnen in een culinaire wereld waar je als gast geniet van een prachtige avond met sprookjesachtige gerechten en bijpassende dranken. Zo mochten wij genieten van onder andere de Librije roos en een (alcoholvrije) cocktail. Jonnie en Thérèse Boer hebben beide een grote liefde voor regionale producten en de eerste drie hapjes die zij serveren in een menu zijn altijd vegetarisch. Als SVH Meesters willen Jonnie en Thérèse de nieuwe generatie enthousiasmeren. De twee hebben elkaar altijd geïnspireerd om het beste uit zichzelf naar boven te halen en delen graag hun kennis.
De Librije roos

Een meesterlijke dag

Het was een ontzettend inspirerende tour en op elke locatie zijn we warm ontvangen en spat de gastvrijheid er vanaf. Zo mooi om te zien hoeveel passie SVH Meesters hebben en een unieke manier om te laten zien hoe mooi de Nederlandse horeca is.