Tech en Dienstverlening Start-ups en Innovatie

Start-up in the spotlight: Too Good To go

Aangeboden door: Horecava
vrijdag, 29 november 2019

Net aangekomen in Denemarken spreken we met Marieke Graat, Head of Marketing bij Too Good To Go Nederland. Het van oorsprong Deense initiatief is 3,5 jaar geleden ontstaan toen 4 vrienden in een buffet restaurant voor hun neus zagen hoeveel overgebleven eten werd weggegooid. Dat kon anders, en zo bedachten ze het concept voor Too Good To Go én hadden ze meteen de eerste ondernemer aan zich gebonden. Vorig jaar stonden ze op het start-upLAB, hoe is het nu met ze en wat zijn de plannen voor komende Horecava?

Bijna twee jaar geleden kwam Too Good To Go naar Nederland. Hun missie? Zoveel mogelijk mensen inspireren en de middelen in handen geven tegen voedselverspilling.

In de app kun je als ondernemer per dag aangeven hoeveel voedsel er die dag overblijft. Dit wordt in de zogeheten ‘Magic Boxen’ gedaan en consumenten kunnen deze boxen tegen een kleine vergoeding ophalen. Voor consumenten werkt de app net zo simpel: die geven aan waar ze hun Magic Box op willen halen en ontvangen de Magic Box bij de gekozen locatie. Zo heeft de consument een verrassingsbox met goed eten tegen een kleine vergoeding en maakt deze kennis met de (lokale) ondernemer en zo heb jij als ondernemer minder verspilling en meer zichtbaarheid. “De kracht van het concept is dat er voor iedereen winst in zit, de ondernemer, de consument én de planeet!,” legt Marieke uit.

Horecava 2019

Tijdens Horecava 2019 stond Too Good To Go niet alleen op het Start-upLAB ook hadden ze in samenwerking met Horecava een activatie- en bewustwordingsactie. Marieke: “We zijn een bedrijf met sociale impact en strijden tegen voedselverspilling. Doordat Horecava hier ook tegen strijdt gaf het ons de kans om op de beurs te laten zien hoe het concept werkt.” Tijdens Horecava brachten exposanten hun overgebleven voedsel naar de ophaalpunten, waar bezoekers en buurtbewoners vervolgens een Magic Box ophaalden. Ze vertelt verder: “We dachten van vooraf aan 15 tasjes per dag, dit werden er in totaal 400. Tijdens de 4 dagen van Horecava hebben we met 6 busjes vol tot laat in de avond door gereden om al het overgebleven voedsel naar verschillende locaties van het Leger Des Heils en de Voedselbank te brengen. Ook zijn alle opbrengsten van de Magic Boxen daarheen gegaan”

Het hele Too Good To Go team werd ingezet om het voedsel te redden, terwijl ze daarnaast ook nog een stand hadden, pitchten voor onder andere de Rabobank en BlueCity, meededen aan een Talk over circulariteit in de voedselindustrie, diverse interviews gaven en als kers op de taart won Managing Director Joost Rietveld ook nog de Hotello of the Year Award. Al met al een zeer succesvolle beurs voor een start-up die nog maar net een jaar in Nederland opereerde.

Nu bijna een jaar later heeft Too Good To Go Nederland een grote groei meegemaakt. Marieke: “Het team bestaat nu uit 35 mensen, vorig jaar was dat nog maar 15. Ook zien we dat we een steeds groter bereik en meer impact hebben. We hebben nu al 1,8 miljoen maaltijden gered van de prullenbak en bijna 3000 ondernemers doen mee aan het concept. Als we deze groei vasthouden dan hebben we echt heel veel impact.” De ambitie in Nederland is om in 2030 de voedselverspilling gehalveerd te hebben, daar ligt nog een grote uitdaging. “Dat kunnen we natuurlijk niet alleen. We kunnen met z’n allen heel wat doen, daarom willen we huishoudens, bedrijven, opleidingen en politiek de juiste handvatten geven door middel van partnerships en ondersteuning. We beseffen dat de app niet het hele probleem oplost. Daarom richten we ons ook met doelbewuste acties op het creëren van bewustwording.”

De rescue room:

Ook komende Horecava staat Too Good To Go weer op de beurs. Waar ze een escape room creëren, gericht op het thema voedselverspilling. Het doel van dit spel is niet om zelf te ontsnappen, maar vooral om zoveel mogelijk eten te laten ontsnappen aan een toekomst in de vuilnisbak; de rescue is on!

In de hele voedselketen, van boer tot bord, wordt er namelijk eten verspild. In de RESCUE ROOM dagen we je uit om zoveel mogelijk eten te redden binnen 20 minuten door puzzels en raadsels op te lossen. “Dat het een actie is die impact creëert dat is zeker!” Vertelt ze enthousiast.

Benieuwd wat Too Good To Go hoeveel voedsel jij redt in de rescue room? Bestel dan nu je tickets, neem een kijkje bij de stand op het Start-upLAB en laat je verrassen.