Food en Wine Start-ups en Innovatie

Start-up in the spotlight: Gigi Gelato

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 13 augustus 2019

Je bent iets meer dan een jaar bezig met de ontwikkeling van een vernieuwd voedselproduct en het ligt nu al in de schappen bij onder andere Albert Heijn, Hoogvliet, Lidl en Jumbo. Dat is het verhaal van Ralph Barkmeijer, Zeno Tosoni en ijsmeester Luigi Graziosi met hun start-up Gigi Gelato: vegan ijs van koude versgeperste groenten en fruit, zonder toevoegingen, maar wel net zo romig als elk ander ijsje.

“Maar liefst 86% van de wereldbevolking eet te weinig groente en fruit. Vooral jongeren en dat is een groot probleem. Dit willen we aanpakken, door ijs te combineren met groente en fruit krijg je het toch binnen. Want iedereen houdt van ijs!” Stelt Ralph enthousiast. Maar deze missie was nooit ontstaan als Ralph, de Italiaanse Zeno en Luigi niet was tegengekomen op Seeds & Chips, een bekende innovatie beurs.

Met Luigi, de ijs maestro en professor aan de ijsschool in Rome, hadden ze dan ook een echte vakman bij het project betrokken. En dat is ook nodig, want hoe krijg je de structuur en smaak van roomijs, zonder dat het roomijs is? “We hebben gekozen voor een waterbasis, het is een room zonder room, maar met verse groenten en fruit. Wat ook uniek is, is dat we het alleen koud pasteuriseren. Zo worden de bacteriën wel gedood, maar gaat de smaak niet verloren.” Daarnaast zijn de Gigi Gelato’s vegan, bevatten ze geen kunstmatige geur-, kleur, en smaakstoffen en zijn ze gluten- en natuurlijk lactosevrij. Met zijn deskundigheid heeft Luigi een vegan roomijsreceptuur ontwikkeld, waar zelfs Unilever interesse voor heeft.

Groente ijsjes

Maar ja, groente ijsjes is de consument daar al klaar voor? Om het toegankelijker te maken hebben ze gekozen voor een fruitijsje met een groente twist. Op zoek naar een fruitsapleverancier dus, en zo gezegd zo gedaan. “Die was zelfs zo enthousiast dat deze nu ook mee investeert.” vertelt Ralph trots.

Sinds november 2018 kun je Gigi Gelato’s in een bakje al bij Jumbo kopen, maar ze bleven doorontwikkelen en testen. Zette ze het ijs op een stokje en deden mee aan verschillende wedstrijden van onder andere Lidl en ‘Food Matters’ in Londen, die ze beide wonnen. Ook stonden ze afgelopen Horecava op het start-upLAB met het heerlijke vegan ijs. “Dit was de uitgelezen kans om mensen het ijs te laten proeven en om zelf te netwerken met potentiële distribiteurs. Daarnaast mochten we ook pitchen voor onder andere Albert Heijn, Jumbo en Hanos…” Ralph vervolgt: “Door het pitchen kun je Gigi Gelato nu ook kopen bij Albert Heijn!”

Het afgelopen jaar hebben de mannen veel geleerd maar: “Het belangrijkste is om je te blijven focussen op waar je mee bezig bent. Je krijgt zoveel advies en hoort zoveel meningen dat je soms van je pad afdwaalt. Het is heel belangrijk om je eigen idee goed voor je te hebben.” Geeft Ralph aan. En dat hebben ze zeker, want ze willen de pionier zijn op het gebied van groente en fruit ijsjes. “We willen wereldwijd bekend staan als hét groente en fruitijs, dat wij de Ben en Jerry’s zijn onder de groente en fruitijsje,” lacht Ralph.