Tech en Dienstverlening Start-ups en Innovatie

Start-up in the spotlight FOODLOGICA

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 27 oktober 2020

Wellicht heb je de e-bikes en goupils van FOODLOGICA al wel eens in Amsterdam en, sinds dit jaar ook, in Utrecht zien rondrijden. FOODLOGICA stond afgelopen Horecava op het Start-upLAB, pitchen voor groothandels en hadden grote uitbreidingsplannen. Door de sluiting van de horeca moesten ze hun businessplan aanpassen, maar toch blijven ze positief naar de toekomst kijken.

We spreken Francesca Miazzo, medeoprichter en CEO van FOODLOGICA, ze vertelt over hun ontwikkelingen en het afgelopen jaar. Dat zo mooi begon op het Horecava Start-upLAB. In het kort legt ze uit wat FOODLOGICA  is: Een logistieke service die de ‘last mile’ van voedseltransport verzorgt. Daarbij maakt het niet uit of het om gekoelde, bevroren of droge producten gaat. Van order picking tot horecalevering en deur tot deur bezorging voor e-commerce.

Wat daar zo bijzonder aan is? Dat ze dit helemaal emissievrij doen, met speciale wendbare vervoersmiddelen zodat alles gekoeld en vers blijft. Daarbij zijn de smalle en drukke straten van  binnensteden geen probleem voor hun bijna futuristische e-voertuigen.

FOODLOGICA begon jaren geleden, of eigenlijk begon het met een onderzoek naar lokale voedselsystemen. Waar opviel dat er veel oplossingen waren voor duurzame producten, maar dat de logistiek hierin achterbleef.  Dit was het begin van FOODLOGICA, dat startte als een pilot, maar later uitgroeide als een volwaardige start-up.

Fransesca Miazo oprichter Foodlogica

Francesca Miazzo, medeoprichter en CEO | Fotografie: @nikki.sl

FOODLOGICA op het Horecava Start-upLAB

Eind vorig jaar werden ze gevraagd om deel te nemen aan het Start-upLAB. “We vonden het een mooie kans om onder de aandacht te komen bij de meer gevestigde namen.” Vertelt Miazzo. Ook pitchten ze voor een aantal groothandels. Miazzo: “De pitch ging goed, maar er was een groot gat tussen ons en de groothandels. Dit komt omdat wij ons richten op leveringen van maximaal 2 pallets en zij beginnen met leveringen vanaf 4 pallets.”

Maar ze geeft aan dat ze wel de groothandels aan het denken heeft gezet. Over hoe ze hun producten duurzamer en misschien wel in kleinere oplage bij de klanten kunnen krijgen. Door de goede netwerkmogelijkheden zijn er na de beurs wel gesprekken geweest met diverse geïnteresseerden. Maar al snel kwam Corona om de hoek kijken en werd een groot deel van hun (potentiële) klanten hard geraakt.

Start-up in the spotlight Foodlogica | Horecava

Fotografie: @nikki.sl

Specialist in bezorging van maaltijdboxen

“Door Corona en de maatregelen op de horeca was het lastig om nieuwe klanten te binden en huidige klanten hadden het zwaar. Daarom hebben we besloten om ons nog meer te richten op retail en het bezorgen van maaltijdboxen. Dit is nu wel een van onze specialiteiten” Stelt Miazzo.

De maaltijdboxen lopen nu goed en zo blijft FOODLOGICA ook tijdens deze periode groeien. Het is ze zelfs gelukt om uit te breiden naar Utrecht en Milaan. Miazzo: “We blijven innoveren en bijsturen in ons bedrijf. Zo worden we steeds efficiënter met onze Hub en investeren we in nieuwe software en wagentjes. Ook steken we samen met onze klanten veel tijd in de customer journey. En hebben we nauw contact met ze om een zo goed mogelijke oplossing voor hen en het klimaat te bieden.”

Team Foodlogica Amsterdam

Team FOODLOGICA | Fotografie: @nikki.sl

In de toekomst ook in Rotterdam en Den Haag

Het FOODLOGICA team staat positief tegenover de toekomst. “Voor volgend jaar staan Rotterdam en Den Haag op de planning.” Zegt ze. “Horecaklanten blijven voor ons belangrijk, maar we blijven ons ook op bezorging van maaltijdboxen richten.” Daarbij blijven ze foodservice ondernemers uitdagen om verder te kijken naar emissievrije mogelijkheden.

FOODLOGICA helpt je graag bij jouw foodservice logistieke uitdagingen, van maaltijdboxen tot retail en horecaleveringen. Ze kennen de ongemakken van leveren in drukke steden en bieden hier diverse emissievrije oplossingen voor. Niet alleen in Amsterdam, Utrecht en Milaan maar ook voor Rotterdam en Den Haag zijn ze al druk bezig. Benieuwd? Neem contact met FOODLOGICA op.