Interieur en Design Start-ups en Innovatie

Start-up in the spotlight: Blooms out of the Box

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 12 mei 2020

Duurzaam plantenconcept voor de horeca - Je zag ze overal op Horecava: Wijnkistjes met luchtzuiverende plantjes en kruiden, afkomstig van start-up Blooms out of the Box. De start-up stond voor het eerst op het Start-upLAB en wil met haar plantenconcept de horeca op een duurzame manier letterlijk wat groener maken. Maar nu de horeca dicht is, zijn er ook geen restaurant of terrastafeltjes om te versieren met Blooms out of the Box. We spraken met eigenaar Simon Speelman, over Horecava en hoe ze als start-up de coronacrisis doorkomen

‘Sorry, ik moet nog even wat uitleggen aan mijn werknemer,’ begint het telefoongesprek als we Simon bellen over Blooms out of the Box. Hij is één van de ondernemers die nog productie draait en die met creatief denken zijn product alsnog in de markt weet te zetten. Blooms out of the Box is een duurzaam plantconcept dat bestaat uit een wijnkistje met daarin 3 luchtzuiverende plantjes of kruiden en een waterreservoir zodat de plantjes maar eens in de 3 tot 5 weken water nodig hebben. Daarbij kan het wijnkistje voorzien worden van een eigen logo of passende tekst en is er de mogelijkheid om ook de menukaart eraan te bevestigen.

Introductie bij hotels en restaurants

‘Het idee was om dit jaar ons product te introduceren bij hotels en restaurants. We hebben zelfs een terrasabonnement,’ vertelt Simon. ‘We stonden dan ook op Horecava om de horeca branche kennis te laten maken met ons product. Dat vonden we spannend, want zit de horeca wel te wachten op een niet typisch horecaproduct?’

Dat bleek wel zo te zijn, want ze hadden een goede beurs met veel positieve gesprekken, kregen tips en er werden afspraken gemaakt. ‘Maar dat kwam allemaal stil te liggen. We waren al bezig om Blooms out of the Box weg te zetten bij grote partijen zoals het Koninklijk Instituut voor de Tropen, die waren heel enthousiast over het product voor op hun terras en in het restaurant en een grote cateraar wilde het graag hebben voor in de bedrijfskantines. Maar helaas haakten ze door de Corona maatregelen allemaal 1 voor 1 af.’

Wel ging de ontwikkeling van de kistjes door. Zo hadden ze op Horecava de tip gekregen om ook een kleinere variant te maken aangezien de tafeltjes op een terras of restaurant vaak niet zo groot zijn. De kleinere variant met 2 luchtzuiverende plantjes of kruiden zijn nu beschikbaar. Maar het zal nog wel even duren voor we deze ook in de horeca terugzien.

Vergroten van je doelgroep

Juist omdat de horeca nu weg is gevallen, richt Blooms out of the Box zich op andere doelgroepen. Denk aan relatiegeschenken voor werknemers of voor werkrelaties zoals sprekers van een digitaal event. Simon: ‘Het is een mooi gebaar om in deze moeilijke tijd je werknemers of collega’s extra aandacht te geven. Daarom hebben we plantenboxen ontwikkeld met passende teksten zoals ‘Je bent een topper’ en ‘Een hart onder de riem’, die kunnen eenvoudig verzonden worden.’ Het bijkomende voordeel van de Bloomsbox is dat er verder geen verpakkingsmateriaal bij zit. De verzendverpakking is immers ook de planten pot. Zo benut je de box optimaal en voorkom je onnodig verpakkingsafval. Dit maakt dat het niet alleen een duurzaam product is, maar dat de verzending ook nog eens vele malen duurzamer is dan bij normale planten of een bosje bloemen.

De toekomst

We gaan sowieso door in de relatiegeschenkenmarkt, we zien ook een verschuiving hierin: Waar men vroeger gadgets gaf met een logo kiezen mensen nu liever voor iets duurzamers. Daarbij zijn planten helemaal hip de laatste jaren. Maar we hopen toch dat de horeca weer snel open mag en mensen weer snel open staan voor vers, kleur en groen.’ Misschien niet meteen op de tafels, maar dan misschien wel tussen de tafels. Daarom biedt Blooms out of the Box ook grote boxen. Dan heb je een afscheiding van verse kruiden en planten met weinig onderhoud, maar behoud je wel de sfeer. Een mooi en duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld plastic schotten.

Nieuwsgierig hoe jij je werknemers, collega’s, vaste gasten en werkrelaties kunt verrassen met een Blooms out of the Box?

Bekijk de verschillende boxen