Gastronomisch Gilde Wedstrijden

ROC Friese Poort wint de Minder Zout Meer Smaak Challenge

Aangeboden door: Horecava
maandag, 26 september 2022

Op Gastvrij Rotterdam vond de ‘Minder Zout, Meer Smaak Challenge’ plaats. Deelnemers kregen de opdracht om een 3-gangen diner te bereiden met ingrediënten uit een ‘blackbox’. Elk gerecht mocht maximaal 2 gram zout bevatten. ROC Friese Poort was de grote winnaar van deze challenge.

De Minder Zout Meer Smaak Challenge is een initiatief van de Jonge Garde (de vakgroep voor studenten van het Gastronomisch Gilde) in samenwerking met Gastronomisch Gilde en de Nierstichting. Met deze vakwedstrijd willen zij de horeca zoutbewuster maken. Vijf teams gingen tijdens Gastvrij Rotterdam met elkaar de strijd aan.

Juryvoorzitter Jeroen van den Heuvel: “We mogen trots zijn op de deelnemers. De afgelopen jaren hebben ze weinig wedstrijdervaring kunnen opdoen, maar ze hebben een hoog niveau neergezet tijdens deze wedstrijd. Dit biedt perspectief voor de toekomst.”

Winnende creaties 

Onder toeziend oog van een 6-koppige jury, onder leiding van Jeroen van den Heuvel, streden de jonge talenten om de winst van de Minder Zout Meer Smaak Challenge. Nieuw in deze editie was dat er ook deelnemers uit de zwarte brigade onderdeel waren van de teams. Ook werden er nieuwe prijzen uitgereikt: Shania Bouman van het Albeda Maassluis won de beste tafelbereiding en Bonne Wiersma van ROC Friese Poort had de beste wijn – spijs combinatie.

Minder zout meer smaak challenge amuse

Uitslagen

Winnaars: ROC Friese Poort – Bonne Wiersma, Max de Jong en Youri Hiemstra
2e prijs: Albeda Maassluis – Hidde Staas, Maartje Hofman, Shania Bouman
3e prijs: Rijn IJssel college – Martijn van Alst, Janoe van de Camp, Koen Harperink
Beste tafelbereiding: Shania Bouman
Beste wijn – spijs combinatie: Bonne Wiersma
Winnaar voorgerecht: Max de Jong en Youri Hiemstra
Winnaar hoofdgerecht: Max de Jong en Youri Hiemstra

De Minder Zout, Meer Smaak Challenge

De ‘Minder Zout, Meer Smaak Challenge’ is voortgekomen uit de samenwerking tussen Dutch Cuisine opleidingen, Nierstichting en Nierstichting-partners. Als onderdeel van de campagne van de Nierstichting voor een zoutbewustere horeca. SVH Meesterkok Jeroen Robberegt is blij dat de jeugd bewuster wordt van het zoutgebruik in de keuken: “Deelnemers hebben vandaag laten zien dat ze een bewuste keuze hebben gemaakt tijdens het kiezen van producten in smaak en beleving.”

Annemiek Dorgelo, Programmamanager Preventie van de Nierstichting: “Wij zijn ontzettend blij met dit initiatief. Het is erg belangrijk dat chefs in opleiding al in een vroeg stadium leren dat je met minder zout toch heel smaakvol kan koken. Minder zout is namelijk essentieel voor de gezondheid van je nieren.”

Gerard Voskuilen, bestuurslid van het Gastronomisch Gilde en initiatiefnemer van de challenge is trots op de deelnemers en ziet het niveau wederom stijgen.

Minder zout meer smaak challenge voorgerecht
Minder zout meer smaak challenge hoofdgerecht