Relschoppers maken schade bij horeca Oosterhout en Eindhoven

Aangeboden door: ANP
maandag, 25 januari 2021

Relschoppers hebben zondag in onder andere Eindhoven en Oosterhout voor flinke schade gezorgd in horecazaken. Terrassen zijn vernield en bloembakken stonden in brand. "Dit kon de horeca er nog wel bij hebben na al die maanden sluiting", zegt een getroffen café-eigenaar zondagavond tegen Eindhovens Dagblad (ED).

Sommige horeca waren gewoon open voor afhaalmaaltijden voordat de rellen begonnen. “Er waren de nodige medewerkers binnen toen de rellen begonnen” zegt eigenaar van Eindhovens restaurant Giornale tegen ED. “Deuren dicht, licht uit en weg bij de ramen, heb ik doorgegeven. Uiteindelijk zijn bij ons alleen een paar ramen van de terrasschermen gesneuveld, maar bij de buurman is het complete terras gesloopt.”

Op het Stationsplein in Eindhoven werden de grootste vernielingen aangericht. Een auto van ProRail werd in brand gestoken, fietsen werden meegenomen uit de stallingen en de vestiging van Jumbo op station Eindhoven Centraal vernield en geplunderd. Op beelden op sociale media is te zien hoe mensen de ruiten ingooien van het filiaal, producten meenemen en naar de kassa grijpen. De eigenaresse van café d’n Hertog aan het Stationsplein zag op Omroep Brabant hoe haar terras vernield werd, zegt ze tegen de lokale krant met tranen in haar ogen. “Mijn bloembakken stonden in brand, parasols zijn uit de grond getrokken en al het andere dat voor de deur stond is gesloopt.”

Van Chinees restaurant Ni Hao in Oosterhout zijn de ruiten ingegooid en ook in de Bredase wijk Tuinzigt richtten relschoppers volgens de politie vernielingen aan. In Enschede werd de winkelruit van snoepwinkel Jamin ingegooid.

Onvoorstelbaar

Op meer plaatsen in het land, waaronder Den Haag, Tilburg, Venlo, Helmond en Roermond, hebben zondagavond mensen op straat geprotesteerd. De demonstratie in Eindhoven, die overigens op voorhand werd verboden, begon als protest tegen coronamaatregelen van het kabinet. De betogingen liepen vrijwel overal uit op rellen.

“Onvoorstelbaar wat hier gebeurd is en dat de horeca dan ook nog eens slachtoffer is, maakt het alleen maar erger”, zegt Ruud Bakker van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.