JOZO – Zuiver zout uit Nederlandse bodem

Aangeboden door: GranFood BV
maandag, 18 januari 2021

JOZO - Sinds 1929 wint JOZO al zout uit Nederlandse bodem uit ondergrondse koepels. In deze tijd heeft JOZO de kunst van het winnen en vermalen van zout tot in de perfectie leren beheersen. De herkomst en grootte van de zoutkorrel zijn bepalend voor de smaak van zout. JOZO heeft een uitgebreid assortiment, voor elk gerecht heeft JOZO een passende smaakmaker.

Zout is voor velen een fantastische smaakversterker die een heel gewone maaltijd in een culinaire ervaring kan veranderen. Bepalend voor de smaak van zout is de herkomst en de grootte van de zoutkorrel.
Wist jij dat één van de meest zuivere zoutsoorten ter wereld gewonnen wordt in het Oosten van Nederland? Miljoenen jaren geleden zijn er ondergrondse koepels ontstaan als gevolg van de verdamping van eeuwenoude zeeën. In deze ondergrondse koepels wint JOZO helderwit en natuurlijk zout. Van ondergrondse koepels in het Twentse landschap, zo bij u op tafel in een molen of bus.


Zoutexpert sinds 1929
In de lange geschiedenis van zout heeft JOZO de kunst van het winnen en vermalen van zout tot in de perfectie leren beheersen. In het Twentse Boekelo won de KNZ (Nederlandse Zoutindustrie) jaren geleden het zout door middel van verdamping in open pannen. Het zout werd opgelost uit ondergrondse zoutlagen die honderden miljoenen jaren geleden zijn gevormd.
In 1926 stapten ze over op de veel energie-effectievere methode van vacuümverdamping. Toen in de vroege jaren dertig het Twente-Rijnkanaal werd aangelegd, werd de fabriek verplaatst naar Hengelo om te profiteren van de verbinding over water en hier staat de JOZO fabriek nog steeds.


Smaakmaker met een snufje liefde
Zoals eerder benoemd is de herkomst en grootte van de zoutkorrel bepalend voor de smaak van zout. Elke maling en vorm zorgen voor een andere smaakversterking, beleving en verbinding van ingrediënten. Extra fijne malingen zijn bijvoorbeeld geschikt voor een meer verfijnde smaakversterking en werken vanwege hun goede oplosbaarheid het best bij het koken van ingrediënten. Zout met een grove korrel lost heel langzaam op en zorgt voor een ware zoute smaakexplosie in de mond. Voor een optimale smaak komt ook de dosering van het zout zeer nauw: elke maling kent zijn eigen dosering. JOZO-verpakkingen zijn speciaal afgestemd op een optimaal gebruik. Doosjes met een handige schenktuit, navulbare molens, papieren zakken, grote en kleine shakers, emmers voor grootverbruik, JOZO heeft over elke verpakking nagedacht.
Naast zout uit Nederlandse bodem, heeft JOZO ook zeezout uit Bonaire en Himalayazout uit het gebergte in China in het assortiment. Hiermee biedt JOZO een volledig assortiment zout. Van zoutvlokken tot grof zeezout en fijn Himalayazout, JOZO heeft voor elk gerecht een passende smaakmaker. Meer informatie vind je op https://www.jozosalt.com/