Insectencurry? Voedselautoriteit keurt meelwormen goed

Aangeboden door: ANP
vrijdag, 15 januari 2021

Sommigen zullen er de kriebels van krijgen, anderen kunnen niet wachten het te proberen: een gerecht maken met meelwormen. De European Food Safety Agency (EFSA) heeft meelwormen goedgekeurd als menselijk voedsel. En de komende jaren zal de Europese voedselautoriteit waarschijnlijk nog meer insecten goedkeuren voor menselijke consumptie.

Meelwormen zijn de larven van de meeltor en je kunt er gevarieerd mee koken. Recepten van meelwormencurry, -hummus of geroerbakte wormen zijn online te vinden. De diertjes zitten bovendien vol proteïne en vezels.

Sinds 2018 heeft de EFSA richtlijnen voor het goedkeuren van deze ‘nieuwe vormen’ van voedsel; daarin wordt onderzocht of voedingsmiddelen, die afwijken van traditionele, geschikt zijn voor consumptie.

Voor de horeca is de meelworm geen nieuw ingrediënt. Op het festivalterrein van Lowlands in 2014, bij de eetstandjes waar La Place broodjes verkocht, werden al meelwormen als garnering aangeboden. De spannende sandwich was toen een regelrechte hit. ‘Broodje meelwormen – lef XXL. In Azië is het eten van meelwormen heel normaal. Heb jij zoveel lef?’, was te lezen op het bord waarmee de lunch werd aangeprezen.