Beursnieuws Gastronomisch Gilde Wedstrijden

HANOS Gouden Koksmuts uitgereikt op Horecava 2023

Aangeboden door: Horecava
maandag, 9 januari 2023

De HANOS Gouden Koksmuts-wedstrijd vond ook dit jaar weer plaats tijdens Horecava, in een spectaculaire setting in de Gilde Arena in RAI Amsterdam. De fanatieke deelnemers kookten de mooiste gerechten met ingrediënten uit een blackbox.

De deelnemers

Het Roode Koper | Nina Graver, Gerben de Lange

Flore | Jasper Panis, Max Risselada

Passy Events | Mike van den Berg, Wouter Beks

Moustique | Jelle Fagel, Luc Hoebe

Dorset | Davy Roord, Gijs Caron

Restaurant The lemon tree | Stan van Lieshout, Rowin Ijsseldijk

Restaurant Flore** is de winnaar van de HANOS Gouden Koksmuts

Restaurant Flore**, Jasper Panis en Max Risselada zijn de winnaars van de HANOS Gouden Koksmuts!

Tijdens de finale in de wedstrijdarena van het Gastronomisch Gilde op de HORECAVA streden de deelnemers om de winst. De finalisten waren: Hotel Restaurant Het Roode Koper*, Restaurant Flore**, Restaurant Moustique en Passy Events, de organisatie heeft Restaurant The Lemon Tree en Restaurant Dorset een Wildcard gegeven.

Dit was de opdracht

De teams moesten een amuse en viergangenmenu voor 6 personen maken. Voor de presentatie brachten de koks zelf servies mee. De amuse kon onvoorbereid meegenomen worden en hier zaten geen eisen aan qua ingrediënten.

Voor de rest van het menu moesten ingrediënten uit de black box worden gebruikt. Voorgerecht was een visgang, dus vis en schelp- of schaaldieren. In het hoofdgerecht moest het kalfsvlees uit de black box worden gebruikt. Het nagerecht moet de twee producten uit de black box bevatten.

De prijzen

Het winnende team won naast de Gouden Koksmuts, een gouden medaile, de large Big Green Egg, een Rational iVario, een Wusthof messenset/koffer, een Van Drie cheque voor zevenhonderdenvijftig euro aan kalfsvlees en een Gastronomisch Gilde cheque van duizend euro.

De vakjury

Frank Fol
Al meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief rond groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl. Hij was gedurende 16 jaar topchef van zijn restaurant Sire Pynnock te Leuven. Iedereen In Vlaanderen leerde hem beter kennen langs het tv-programma MondFol op Eén.

Marcel de Leeuw
SVH Meesterkok Marcel de Leeuw deed zijn opleiding bij De Sterklas en rondde die af bij Hotel Restaurant Juliana in Valkenburg. Daarna werkte hij zes jaar bij Bilderberg Garden Hotel Restaurant De Kersentuin in Amsterdam, waarvan vijf jaar als chef de cuisine. Als fanatiek deelnemer aan kookwedstrijden won hij twee keer de Zilveren Champignon en één keer de Zilveren Garde.

Tegenwoordig is Marcel de Leeuw Chef 2 Chef Manager bij Nestlé Nederland.

Jonathan Zandbergen
Jonathan Zandbergen is een van de grootste Nederlandse culinaire talenten en is chef-kok bij sterrenrestaurant Merlet in Schoorl. Het grote publiek leert hem kennen in de media door een optreden met Robert Kranenborg in De Wereld Draait Door in 2015.

Waldrik Kremer (keukenjury + wedstrijdsecretaris)
Geboren Drentenaar Waldrik Kremer is chef-kok bij en eigenaar van Sogno Catering Tilburg. Binnen het bestuur van het Gastronomisch Gilde is hij verantwoordelijk voor de portefeuille Wedstrijden. Daarnaast is Waldrik al jaren verbonden aan het nationaal kookteam, het Culinary Team the Netherlands.

Bert van Manen (keukenjury)
Bert van Manen is SVH Leermeester en Examinator, en voormalig executive sous-chef / chef-kok van het Steigenberger Kurhaus Hotel aan de kust van Scheveningen-Den Haag. Momenteel is hij chef-kok bij Fratelli ’t Witte Huis in Pijnacker, een modern en sfeervol restaurant met een keuken die luxe, fijne Italiaanse gerechten serveert. Service en gastvrijheid staan bij hen hoog in het vaandel en zijn vanzelfsprekende onderdelen van hun dagelijkse werkzaamheden.