Beursnieuws Wedstrijden Gastronomisch Gilde

Finalisten HANOS Gouden Koksmuts 2023 bekend!

Aangeboden door: Gastronomisch Gilde
dinsdag, 20 september 2022

Tijdens de voorronde in de wedstrijdarena van het Gastronomisch Gilde op Gastvrij Rotterdam streden de deelnemers om een plek in de finale die plaats zal vinden op maandag 9 januari 2023 tijdens Horecava. Ontdek wie de finalisten HANOS Gouden Koksmuts 2023 zijn!

De finalisten HANOS Gouden Koksmuts 2023:

  • Hotel Restaurant Het Roode Koper
  • Restaurant Flore
  • Restaurant Moustique
  • Passy Events
Het beste voorgerecht werd gewonnen door: Jasper Panis en Matthijs van Meerendonk van restaurant Flore.
Het beste tussengerecht werd gewonnen door: Nina Graver en Gerben de Lange van Hotel Restaurant Het Roode Koper.
Restaurant Flore en Hotel Restaurant Het Roode Koper krijgen daarom tijdens de finale een klein voordeel ten opzichte van de andere deelnemers. Daarnaast mochten zij een cheque van € 250,00 mee naar huis nemen.

Wildcards

De finalisten van de HANOS Gouden Koksmuts 2023 zullen opnieuw strijden tijdens de finale op maandag 9 januari tijdens Horecava. De komende maand zullen er nog twee wildcards worden vergeven onder talentvolle chefs waardoor er in de finale 6 teams zullen strijden om de HANOS Gouden Koksmuts.

De voorronde

Jonathan Zandbergen van restaurant Merlet *, en winnaar van de Gouden Koksmuts in 2019 reikte de blackbox uit aan de deelnemers. Hij gaf een toelichting op de diverse producten die in de blackbox zaten, beschikbaar gesteld door HANOS Nederland. Hierin zat onder andere een heel mooi assortiment schaal- en schelpdieren van Nederlandse bodem en diverse Mexicaanse en Aziatische ingrediënten. Via een videoboodschap wenste oud winnaar Dennis van der Belt* de deelnemers ook veel succes. De Gouden Koksmuts stond de gehele middag op een prominente plek in de wedstrijd arena te schitteren om de deelnemers nog meer motivatie te geven.

Onder het toeziend oog van onder andere oud winnaars Dennis van der Belt en Jonathan Zandbergen gingen de deelnemers aan de slag om de drie gerechten voor de jury te bereiden. De amuse mochten de deelnemers onvoorbereid meenemen. Voor het voorgerecht moesten zij de blackbox met onder andere de schaal- en schelpdieren gebruiken. Het warme tussengerecht moest geheel plantaardig zijn, inclusief een warme saus.

Het juryoordeel

De jury, bestaande uit Bert van Maanen (teammanager Culinary Team The Netherlands) en Marco Poldervaart (Restaurant ’t Havermanstje) waren zeer te spreken over het niveau van de deelnemers.

“De afgelopen jaren zijn moeilijke jaren geweest voor het wedstrijd koken. Tijdsgebrek is bijvoorbeeld een veelgenoemde reden om niet mee te doen. Gelukkig zijn er veel oud deelnemers van de wedstrijden die hun teams motiveren om deel te nemen aan de wedstrijden. Hierdoor hebben we hier toch een mooi deelnemersveld staan”, aldus Bert van Maanen.

Een plantaardig gerecht is al enkele jaren een vast onderdeel van de finale en nu ook in de voorronde. De deelnemers moesten een warm gerecht bereiden welke 100% plantaardig was, inclusief een warme saus.

“We zien dat de jonge chefs zich veel meer bewust zijn van de impact die we als sector maken en welk voorbeeld ze kunnen zijn. Daarom is het goed dat ook in een wedstrijd als de HANOS Gouden Koksmuts hier aandacht aan besteed wordt”, aldus Waldrik Kremer, keukenchef.