Investeren in duurzaamheid met je winst
Duurzaamheid Regels en Wetten

Energie-investeringsaftrek (EIA): verlaag jouw fiscale winst

Aangeboden door: Koninklijke Horeca Nederland
dinsdag, 12 maart 2024

Wil je investeren in een nieuwe inductie bak- of kookplaat, energiezuinige ijskast of scheidingsapparatuur voor afval? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze regeling biedt de mogelijkheid om 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. 

Investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en (grootkeuken)apparatuur is tegenwoordig essentieel. En dat niet alleen, dankzij de energie-investeringsaftrek (EIA) is het ook nog eens aantrekkelijk om te kiezen voor energiezuinige apparatuur. Door een percentage van de investeringskosten van jouw winst af te trekken, verlaag je jouw fiscale winst. Je behaalt dubbel voordeel: profiteren van een lagere energierekening én minder belasting betalen.

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is nu met vijf jaar verlengd tot en met 2028. Wel is met ingang van 2024 een belangrijke wijziging doorgevoerd: het aftrekpercentage daalt van 45,5% naar 40%. 

Wie kan er gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek? 

De EIA kan worden aangevraagd door ondernemers die willen investeren in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot, energiezuinig is of duurzame energie toepast. De EIA is er voor alle ondernemers die belastingplichtig zijn voor inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De regeling is niet voor particulieren. 

Voorwaarden en Energielijst 

Een van de belangrijkste voorwaarden van de EIA is dat jouw energie-investering (bedrijfsmiddel) voldoet aan de omschrijving onder één van de codes van de Energielijst. Deze lijst vind je op de website van de RvO

Energiebesparing checken? 

Maak gebruik van onze KHN-tool om te bepalen waarop je energie kan besparen en te ontdekken hoe je verder kan verduurzamen. Ga naar KHN | KHN-tool voor energiebesparing en verduurzaming - DEB 

Meer weten? 

Kijk voor meer info over voorwaarden en de aanvraagprocedure, zijn op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo)

Lees ook: Belastingvoordeel voor verduurzaming in de horeca