Duurste terrasstad Nederland
Terras Horeca Inspiratie

De duurste en goedkoopste terrasstad van Nederland

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 9 april 2024

Met de langverwachte komst van het mooie weer is het terrassenseizoen afgelopen weekend geopend. Hierom heeft Firstmate Hospitality Consultants, onderzoek gedaan naar de prijzen op terrassen in de 15 grootste steden van Nederland.

Het recent uitgevoerde onderzoek toont de terrasprijzen op de grote terrassen van de centrale pleinen in de grootste steden. In elke stad werden de prijzen opgeteld van een kopje koffie, een glas cola, een biertje (25cl) en een portie van 6 bitterballen.

Den Haag duurste terrasstad van Nederland. Verschil met goedkoopste stad (Leeuwarden) is 25%. 
In Den Haag betaal je voor bovengenoemde producten totaal €25,02 terwijl er in Leeuwarden gemiddeld €20,04 op de rekening staat.
Een biertje kost in Den Haag en Maastricht al €4,00 terwijl in Breda en Arnhem een 25 cl glas pils nog getapt wordt voor €3,45.
De gemiddelde prijs voor een kop koffie varieert niet veel. Deze zit in alle gevallen tussen de €2,90 en €3,35. Het duurste bakkie wordt gezet in Utrecht, het goedkoopste bakkie in Amersfoort. Voor 6 bitterballen betaal je in Rotterdam en Den Haag €7,90. In Nijmegen, Breda, Leeuwarden en Amersfoort betaal je voor deze snack nog geen €6,00.

Hieronder vind je de opsomming van steden en de bijbehorende ticketprijzen van het goedkoopste naar het duurste rondje:

Leeuwarden                €20,04
Breda                            €20,48
Amersfoort                    €20,76
’S Hertogenbosch      €21,30
Nijmegen                        €21,76
Zwolle                            €21,88
Maastricht                      €21,93
Arnhem                          €22,01
Groningen                      €22,46
Leiden                            €22,46
Rotterdam                    €23,44
Eindhoven                       €23,64
Haarlem                          €23,65
Utrecht                            €23,67
Amsterdam                    €23,77
Den Haag                      €25,02

 

De bevindingen van het onderzoek laten ook interessante regionale verschillen zien. Zo blijkt dat steden in de Randstad relatief hogere prijzen handhaven in vergelijking tot steden in de periferie van Nederland. Dit is niet verrassend en te verklaren door hogere huurprijzen en hogere personele lasten. Ook wordt in de grote steden kwalitatief meer het verschil gemaakt.

Zijn de gasten in de Randstad bereid meer te betalen?

“In de grote steden hebben gasten relatief meer te besteden. Gasten zijn bereid om meer te betalen voor een kwalitatief hoger of een onderscheidend aanbod. Maar er heerst ook een stedelijk monopolie, een gast gaat niet zo snel reizen naar een andere stad om te bezuinigen op de prijs van een rondje op het terras.” Aldus Daan Smeltzer, horecaconsultant bij Firstmate.

Welke dranken gaan we komende zomer drinken?

“De verwachting is dat de topper van afgelopen jaar, zoals Aperol Spritz nog wel even populair blijft. Op de Spritz zijn vele aantrekkelijke varianten te ontwikkelen, zowel met alcohol en alcoholvrij. De vraag naar alcoholvrije speciaalbieren blijft toenemen. En wat denk je van de Paloma? Een frisse Mexicaanse longdrink van Tequilla gemixt met een grapefruit soda. Dit wordt de nieuwe terrastopper van 2024” verwacht Smeltzer.