De Lekkerste gerechten van Robbert de Veen

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 30 maart 2021

De Lekkerste Wedstrijden zijn al 36 jaar een vaste waarde op de Horecava. Helaas konden de wedstrijden in 2021 niet doorgaan vanwege het coronavirus. Daarom blikken we terug: hoe gaat het nu met de deelnemers van 2020? Hoe kijken ze terug op hun deelname, en wat heeft het ze gebracht? We vroegen het aan Robbert de Veen, die in 2020 aan maar liefst 5 wedstrijden meedeed!

Samen met zijn vader runt Robbert De Daltons in Voorthuizen. De Daltons is deels traditionele cafetaria, en deels restaurant. De snelle service staat altijd voorop. “Ik wil in 10 minuten een complete horecabeleving bieden, met zoveel mogelijk verse ingrediënten, zoals hamburgers van vers vlees.” Robberts voorliefde voor Amerika blijkt niet alleen uit de bedrijfsnaam, maar ook uit zijn gerechtnamen. Zijn burgers hebben cowboynamen, de hotdogs zijn vernoemd naar Amerikaanse steden en de Amerikaanse staten hoor je terug in de Tex Mex-gerechtnamen.

Robbert de veen Lekkerste wedstrijden | Horecava

Fotografie: Tamara Verheij-Wenting, Lekkerste Wedstrijden

Hoe vaak heb je al meegedaan met De Lekkerste Wedstrijden?

“In 2020 deed ik voor de 3e keer mee. Ik begon destijds met deelname aan 1 wedstrijd, om af te tasten of het wel wat voor mij zou zijn. Je gaat hele gave dingen maken, maar wel op een podium, en ik wist niet of dat bij bij paste. Maar na die eerste wedstrijd was ik hooked, en daarna ben ik aan steeds meer wedstrijden mee gaan doen. In 2020 deed ik aan 5 wedstrijden mee, en in 2021 wilde ik daar eigenlijk nog overheen gaan. Maar ja, er kwam wat tussen..”

“Je moet een beetje een vakidioot zijn om eraan mee te doen.”

Wat is er zo mooi aan De Lekkerste Wedstrijden?

“Je moet een beetje een vakidioot zijn om eraan mee te doen. Iedereen deelt dezelfde passie over eten en over producten maken, er hangt een superleuke sfeer, het is echt een hele bijzondere ervaring.

Het is ook echt mijn hobby geworden. Want de wedstrijden vinden natuurlijk altijd in januari plaats, tijdens de Horecava. Maar direct de week daarna ga ik al nadenken over de gerechten die ik het jaar daarna wil maken. Het triggert me enorm om te blijven innoveren. Je wil echt iets gaafs maken om de jury mee te verrassen, en tegelijkertijd kun je met die nieuwe gerechten ook je eigen gasten enorm verrassen.”

Robbert de veen Lekkerste wedstrijden | Horecava

Fotografie: Tamara Verheij-Wenting, Lekkerste Wedstrijden

Serveer je alle Lekkerste-gerechten ook aan gasten van De Daltons?

“Ja. De primeur is dan op Horecava, en daarna komen ze op onze menukaart. Daarmee onderscheiden we ons niet alleen, maar het levert ook extra exposure op. Daarom was het ook wel extra jammer dat de wedstrijden dit jaar niet doorgingen, want ik had prachtige gerechten bedacht, die ik dit jaar heel graag aan mijn gasten had willen voorschotelen.”

Aan welke wedstrijden deed je in 2020 mee?

Aan 5 wedstrijden: De Lekkerste Burger, Hotdog, Lunchgerecht, Tosti en Loaded Fries. Ik ben trots op de resultaten die ik haalde. Met mijn tosti ‘De Mustang’ won ik de 3e prijs van de jury. Uiteraard had mijn tosti een Amerikaans thema: ik maakte een tuna melt op mooie dikke plakken briochebrood, met cheddarkaas, tonijn, ui, ei, avocado en honing-dillesaus. Dat is nu echt mijn favoriete tosti.

Robbert de veen Lekkerste wedstrijden | Horecava

Fotografie: Tamara Verheij-Wenting, Lekkerste Wedstrijden

Met mijn loaded fries ‘Banker’ won ik ook de 3e prijs, en met mijn lunchgerecht ‘George Washington’ won ik de Carl Siegert-prijs. Bovendien won ik de Voedselveiligheid Bokaal. Die is in 2020 in het leven geroepen door inspectiebureau Houwers Groep, om het belang van een hygiënische, voedselveilige werkwijze te benadrukken. Volgens de jury sprong ik erboven uit ‘door schoon, geordend, zeer creatief en toch voedselveilig te werken’. Misschien ben ik op deze prijs nog wel het meest trots.”

Robbert de veen Lekkerste wedstrijden | Horecava

Fotografie: Tamara Verheij-Wenting, Lekkerste Wedstrijden

Wat heeft deelname aan De Lekkerste Wedstrijden je gebracht?

“Een hobby! Ik ben er het hele jaar mee bezig, schrijf een heel notitieboek vol met ideeën. Het geeft me ook enorm veel inspiratie. Je praat met vakidioten en krijgt veel mooie nieuwe connecties. Maar ook in de zaak brengt het heel veel. De gasten leven mee, ze waarderen het enorm dat je er zo mee bezig bent. En als je een nieuw product lanceert levert dat naast exposure ook mooie gespreksstof op.”

In 2021 konden de wedstrijden helaas niet doorgaan. Hoe is het nu met je?

“Tja, ik heb betere jaren gehad. Het restaurantgedeelte is helemaal dicht en ik heb goed personeel moeten laten gaan. Maar ik mag blij zijn dat ik in fastservice zit. We hadden al een afhaalgedeelte en dat draait wel door, hoewel ik ook daar minder gasten kan helpen omdat er minder mensen naar binnen mogen.

Robbert de veen Lekkerste wedstrijden | Horecava

Fotografie: Tamara Verheij-Wenting, Lekkerste Wedstrijden

Financieel gezien redden we het dus wel, maar ik heb echt minder plezier in mijn werk. Voor mij is het belangrijk om een echte beleving te bieden. Dat is nu moeilijker. En ik probeer het alsnog hoor, bijvoorbeeld met onze ijsmachine die het ijs in het zicht van de gast maakt. Maar ik moet dan oppassen dat er geen rijen ontstaan. Je moet mensen corrigeren, op een gastvrije manier politieagentje spelen, en daar ben je geen horecaondernemer voor geworden.”

Robbert de veen Lekkerste wedstrijden | Horecava

Fotografie: Tamara Verheij-Wenting, Lekkerste Wedstrijden

Doe je volgende keer weer mee tijdens Horecava?

“Zeker weten, de gerechten liggen al klaar! Volgende keer wil ik aan nóg meer wedstrijden meedoen. Ik heb al iets heel gaafs klaarstaan voor De Lekkerste Burger, maar ook voor de Lekkerste Tosti, het Lekkerste Lunchgerecht, de Lekkerste Hotdog, en waarschijnlijk doe ik ook mee aan het Lekkerste Hamburgermenu. En het Lekkerste Lunchgerecht on the move. Haha, bij mij is het alles of niets. Ik ga er voor de volle 100 procent voor!

Benieuwd naar de ervaringen van andere deelnemers in 2020? Lees dan ook het interview met Richard Theisen, die al 25 keer meedeed!