Boeren en chefs slaan handen ineen voor voedseltransitie

Aangeboden door: Horecava
donderdag, 3 juni 2021

Regionale samenwerking tussen boeren en afnemers moet de sleutel vormen voor de grote transitie die Noord-Nederland wil maken naar een natuurinclusieve en regeneratieve landbouw. Een systeem dat zorgdraagt voor een gezonde bodem, gezond voedsel en dus gezonde mensen.

Vorige week kwamen regionale boeren en chefs van ziekenhuizen, zorginstellingen, scholen en horeca bij elkaar voor de officiële start van hun samenwerking in coöperatie Boer & Chef. Samen hebben zij de ambitie om zoveel mogelijk gezond, lokaal voedsel te gaan serveren in vele regionale keukens om met elkaar te bouwen aan een gezonde, duurzame regio.

Meer behoefte aan lokale en pure producten

Boodschappen doen bij de lokale boer begint in steeds meer huishoudens een belangrijke en duurzame gewoonte te worden, ook in het Noorden van het land. Sinds de eerste dag van Covid is het aantal boerderijwinkels, pick-up-punten en bezorgdiensten in rap tempo gegroeid en die groei in interesse zet zich zichtbaar door. Op de achtergrond begint daardoor de behoefte bij tientallen lokale chefs ook te borrelen. Zij willen goed voor de dag willen komen als deze consumenten straks in hun restaurant, bedrijfskeuken of evenement gaan komen. En ook steeds meer chefs voelen de behoefte om weer met pure, verse ingrediënten te mogen werken omdat ze veelal een meer authentieke smaak hebben en een verbinding met de regionale producenten vertegenwoordigen. Die verse producten zijn echter uiterst schaars geworden in de dagelijkse groothandels die de keukens momenteel beleveren.

boer & chef | Horecava

Boer & chef slaan de handen in een

De verandering is gelukkig nabij nu een grote groep boeren en chefs de handen ineen heeft geslagen in een gezamenlijke coöperatie. Anderhalf jaar geleden begon de coöperatie als een testperiode met een kleinschalige groothandel met zuivel van de lokale boer en een eigen groentesnijderij waarmee zij de dagelijkse logistiek wisten te realiseren. In de tussentijd hebben zij met hun groothandelsactiviteiten en de samenwerking met lokale boeren de interesse van tientallen chefs weten te bereiken. Tijdens de startbijeenkomst op de tuin van boer Joël van den Broek hebben ziekenhuizen, zorginstellingen, scholen en vele horeca-chefs de intentie uitgesproken om de stap naar lokaal voedsel te willen maken. Op deze bijeenkomst werd de nieuwe naam van de coöperatie onthuld, die toepasselijk ‘Boer&Chef’ luidt. Hiermee starten de boeren het oogstseizoen en krijgen de afnemers stap voor stap steeds meer lokale producten uit het seizoen voor hun menukaart geleverd die speciaal voor hen geproduceerd worden.

“Het wordt tijd dat chefs deze transitie naar verse ingrediënten uit de regio met elkaar weer durven te maken” 

Drie van de aanjagers van het initiatief zijn NHL Stenden Leeuwarden, ROC Friese Poort in Sneek en het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten. “Het wordt tijd dat chefs deze transitie naar verse ingrediënten uit de regio met elkaar weer durven te maken”, vindt Lex Moerke, hoofd horeca en services van het Nij Smellinghe Ziekenhuis. Onlangs startte hij een uniek voedingsconcept waar streekproducten centraal komen te staan en waarbij zij hun keuken ombouwen om volledig vers voor de patiënt te gaan koken. “We geloven dat, door verser, gezonder en in het seizoen te gaan koken voor onze patiënten, we een sneller herstel en een goed voorbeeld kunnen geven aan onze gasten.”, aldus Moerke. “Door de handen ineen te slaan in deze coöperatie verwachten we zoveel mogelijk streekproducten op het menu te zetten en boeren daarmee een kans te geven om gezonde producten voor ons te produceren.”

boer & chef | HOrecava

Ook coöperatievoorzitter Janco Heida, tevens mede-oprichter van consumentenplatform De Streekboer, is blij dat er zoveel enthousiasme komt vanuit het bedrijfsleven. “Om de verschuiving naar verantwoorde landbouw en duurzame consumptie mogelijk te maken is het belangrijk dat afnemer en producent gezamenlijk deze transitie doormaken.” Samen met De Streekboer hielp hij het initiatief van de grond te komen onder de naam Streekboeren&Co. Nu de coöperatie op zichzelf staat, werd het tijd voor een nieuwe naam die de samenwerking tussen boeren en chefs uitdraagt. “Daarmee brengen we Noord-Nederland weer een nieuw, vooruitstrevend initiatief en zetten we een stap in de goede richting voor de toekomst.”

De coöperatie draait op volle toeren nu de restaurants weer open gaan. Nieuwe klanten en boeren kunnen zich nog aanmelden om deel te nemen in de coöperatie. Voor meer informatie kijk op www.boerenchef.nl.