Voor nieuwe hotels is in Maastricht bijna geen ruimte meer

Aangeboden door: ANP
donderdag, 1 april 2021

In Maastricht is er nauwelijks meer ruimte voor nieuwe hotels de komende jaren. Dat blijkt uit een rapport van ZKA Leisure Consultants over de hotelsector van de Limburgse hoofdstad.

Het adviesbureau ziet dat de sterke groei in het aantal hotelkamers vrijwel is stilgevallen. Sinds 2018 zijn er in Maastricht maar 20 kamers bijgekomen. Op dit moment telt de stad 59 hotels met 2788 kamers. Naar verwachting zal de situatie niet veranderen en is er in de komende acht jaar nog plek voor niet veel meer dan 292 nieuwe kamers.

De coronacrisis heeft een groot aandeel gehad in het stilvallen van de groei. In 2019 waren er nog ruim 664 duizend overnachtingen geboekt in Maastrichtse hotels, nu zijn dat er 39 procent minder. “Deze kwetsbaarheid leidt er in onze optiek toe dat er enkele jaren nodig zijn voordat sprake is van een duurzaam marktherstel”, meldt het rapport.

Risico André Rieu

Hotels in Maastricht genieten extra inkomsten tijdens de drukbezochte concertreeksen van André Rieu. De prijzen zijn dan tussen de 15 en 35 procent hoger, om te kunnen compenseren voor minder drukke perioden. Vanwege de leeftijd van de orkestleider (71) is dit evenement een risicovolle afhankelijkheid voor de hoteliers, meldt het rapport. “Onzekere factor blijft tot welk jaar Rieu door zal gaan. Zijn evenementen hebben een significante invloed op het functioneren van de Maastrichtse hotelmarkt.”

Het adviesbureau voorspelt wel dat de toeristische markt in 2023 enigszins weer herstelt, maar vreest ook dat de zakelijke markt voor een groot deel zal wegvallen. “De meeste bedrijven hebben belangrijke en positieve ervaringen opgedaan met digitaal werken, waardoor een deel van de meetings in de toekomst een andere vorm gaat krijgen.”

Die bescheiden marktruimte dwingt ertoe om kritisch te blijven over de komst van nieuwe hotels of hoteluitbreidingen, zeggen de onderzoekers. Voor nieuwe initiatieven is het daarom belangrijk dat er voldoende draagvlak onder de bevolking is.