Restaurants voor het eerst beloond met groene Michelinster

Aangeboden door: ANP
maandag, 29 maart 2021

Acht Nederlandse restaurants zijn dit jaar voor het eerst bekroond door Michelin met een groene ster voor duurzame gastronomie. Dat werd maandag duidelijk tijdens een online ceremonie van Michelin in een leeg DeLaMar Theater in Amsterdam.

Michelin reikte al eerder groene sterren uit in Frankrijk en België. Dit keer zijn er voor het eerst restaurants met een groene ster in de Nederlandse selectie. Die beloning ging naar De Librije in Zwolle, Bolenius en De Kas in Amsterdam, Lokaal in Doetinchem, De Nieuwe Winkel in Nijmegen, Restaurant One in Roermond, Aan Sjuuteänjd in Schinnen en Het Seminar in Zenderen.

“Ik hoop dat de glans van deze ster een baken is voor andere chefs, zodat we meer gaan doen met planten”, zegt chef Emile van der Staak van restaurant De Nieuwe Winkel, live in de uitzending vanuit zijn ‘voedselbos’.

Technische storing

Verder werd in de ceremonie duidelijk dat de restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen hun drie Michelinsterren behouden. Nederland krijgt er dit jaar geen nieuw driesterrenrestaurant bij.

Zaterdag kwam per ongeluk naar buiten dat tien restaurants in elk geval een ster erbij hebben gekregen. Als gevolg van een technische storing stonden ze al in de Michelin-app. Zo hoorde chef Hans van Wolde van Brut172 in Reijmerstok (Limburg) dat hij in een klap twee sterren kreeg. Van Wolde, die met zijn voormalige restaurant Beluga ook twee sterren had, begon vorig jaar maart met zijn nieuwe zaak. Restaurant 212 Amsterdam werd ook al verrast met een tweede ster.

Nieuwkomers, met één ster, zijn De Nieuwe Winkel in Nijmegen, Kasteel Heemstede in Houten, Zeezout in Rotterdam, Daalder en Wils in Amsterdam, Pieters in Bergambacht, Meliefste in Wolphaartsdijk (Zeeland) en Tilia (voorheen De Zwaan) in Etten-Leur.

Zwaar coronajaar

Michelin deelde ook nog andere jaarlijkse awards uit. Edgaras Razminas van restaurant De Lindehof in Nuenen werd uitgeroepen tot beste sommelier van het jaar. De Service Award ging naar Cindy Borger van De Groene Lantaarn in Zuidwolde.

Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin Gids, zei dat de chefs ondanks het zware coronajaar de inspecteurs zijn blijven verrassen. “We weten dat het zwaar is voor iedereen, in het bijzonder voor de chefs en hun team.” Volgens hem is het daardoor “meer dan ooit” belangrijk de chefsgemeenschap bij elkaar te brengen. “We hopen dat restaurants snel weer open kunnen en dat deze selectie mensen aanmoedigt weer naar restaurants te gaan zodra het weer kan.”