Nederlanders eten meeste vleesvervangers van Europa

Aangeboden door: ANP
maandag, 10 mei 2021

Nederlanders eten van alle Europeanen de meeste vleesvervangers en geven er ook het meeste geld aan uit. Ook zuivelvervangers zoals havermelk wordt veel gekocht. Dat meldt de internationale voedingsorganisatie ProVeg.

De verkoop van plantaardige alternatieven in Nederlandse supermarkten verdubbelde de afgelopen twee jaar tot 291 miljoen euro per jaar, laat de voedingsorganisatie weten in een rapport over de plantaardige sector in Europa.

Nederlanders kopen het liefste vleesvervangers, gevolgd door melk- en yoghurtvervangers. In andere Europese landen voeren de zuivelvervangers de boventoon. Van de vleesvervangers zijn bij Nederlanders burgers, roerbakstukjes en balletjes het populairst. Van de melkvervangers brengt amandelmelk het meeste op, gevolgd door soja- en havermelk. Die laatste is de afgelopen twee jaar het snelst gegroeid en staat in vrijwel iedere koffiezaak op de menukaart.

Aldi

Plantaardige kaas is ook aan een opmars bezig, de verkoop daarvan steeg de afgelopen twee jaar met 400 procent en is jaarlijks goed voor 4,8 miljoen euro.

Volgens het onderzoek zijn de plantaardige vlees- en zuivelvervangers nu echt doorgebroken nu ze ook in discountsupermarkten zoals Aldi en Lidl te koop zijn. Tijdens het coronajaar 2020 was de grootste groei te zien van de afgelopen paar jaar, volgens het onderzoek een “cruciaal moment in de eiwittransitie” en een teken dat dit jaar een kanteljaar kan worden. Het rapport gebruikt data van marktonderzoeker Nielsen over supermarktverkopen in elf Europese landen de afgelopen drie jaar.

Vegaburgers

In heel Europa verdubbelde de afgelopen paar jaar de consumptie van plantaardige vleesvervangers. De totale waarde van de Europese vleesvervangersmarkt schat Nielsen nu op 3,6 miljard euro. Duitsland is de grootste markt voor plantaardige alternatieven. Elk jaar gaat daar voor bijna een miljard euro aan vlees- en zuivelvervangers over de toonbank, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Frankrijk.

Qua grootte in afzetmarkt staat Nederland op plek zes, maar per hoofd van de bevolking staat Nederland aan kop. Dat komt onder meer omdat we per persoon meer uitgeven aan vleesvervangers, jaarlijks zo’n 17 euro per persoon. Het Verenigd Koninkrijk (zo’n 7 euro) en Duitsland (zo’n 4 euro) geven daarna het meeste uit. Nederlanders eten ook het meest: 870 gram plantaardige vervangers per persoon, wat neerkomt op ongeveer 8 à 10 vegaburgers. Opgeteld eet Nederland 15 miljoen kilo vleesvervangers per jaar.