Kwart van de Nederlanders wil vanaf dag één al naar het terras

Aangeboden door: ANP
maandag, 12 april 2021

Wanneer de horeca nou precies open gaat hangt nog in de lucht maar uit een onderzoekspanel blijkt dat minstens 4 van de 10 Nederlands op dag 1 graag aanschuiven op het terras.

Wanneer de horeca weer open gaat, is nog niet helemaal zeker. Maar bijna een kwart van de Nederlanders weet al dat ze vanaf dag één op het terras zullen neerstrijken als het zo ver is.

Dat blijkt uit een onderzoekspanel van duizend personen van consumentenadviseur Pricewise en veldwerkbureau Panel Inzicht. Vier op de tien Nederlanders verwacht daarbij meer geld uit te geven in horecagelegenheden als die weer open kunnen.

Gemiddeld zijn mensen van plan 70 euro te spenderen op het terras in de eerste maand. Voor jongere generaties ligt dat bedrag zelfs tussen de 75 en 85 euro. Voor oudere generaties is dat juist iets minder.

Kop koffie

En wat bestellen de mensen op de eerste dag van de versoepelingen? Veruit het populairst is bier, 23 procent van de ondervraagden zal om een getapt biertje vragen. Ook snakken mensen naar een kop koffie op het terras (21 procent) of een glas wijn (11 procent).

De lockdown heeft het voor veel consumenten makkelijker gemaakt om geld te sparen, blijkt uit het onderzoek. Bijna de helft van de mensen heeft geld opzij gelegd de afgelopen tijd. ’Voor sommige Nederlanders komt het horecabudget uit een speciale spaarpot’, schrijft Pricewise in de onderzoeksresultaten. Er zijn vooral potjes gemaakt voor vakanties (30 procent), kleding (18 procent) en voor uitgaven in de horeca (13 procent).

Sommige uitgaven liepen juist weer hoger op: zo werd er meer geld uitgegeven aan boodschappen en bijna 30 procent meer gespendeerd aan thuisbezorgservices.