Jenever gemaakt van verspilde bierfusten uit de horeca

Aangeboden door: ANP
maandag, 22 maart 2021

Door de gesloten horeca dreigen onaangeroerde bierfusten over de datum te geraken. Brouwerij Lowlander haalde de fusten met een verstreken datum op bij cafés en restaurants en maakt er nu jenever van.

Door de gesloten horeca dreigen onaangeroerde bierfusten over de datum te geraken. Brouwerij Lowlander haalde de fusten met een verstreken datum op bij cafés en restaurants en maakt er nu jenever van.

Voor de inzamelingsactie waren vooral over-de-datum fusten van India Pale Ale (IPA) speciaalbier welkom, ongeacht het merk bier. Daarvoor kregen de horecaondernemers een fles IPA jenever van Lowlander terug ter waarde van 25 euro.

Al in 2018 begon de Amsterdamse ‘botanische’ brouwerij een samenwerking met een destilleerderij, waarmee ze als eerste in Nederland jenever gemaakt van IPA bier. Kruiden en specerijen zijn zowel de ingrediënten van Lowlanderbier als van jenever. “Des te mooier vinden we het om deze keer met bier te werken dat anders verspild zou worden”, aldus oprichter Frederik Kampman.

Restproduct

De Vereniging Nederlandse Brouwers schatte onlangs dat door de aanhoudende lockdown nu zo’n 9 miljoen liter bier verspild wordt. Kampman vond dat “zonde”, zegt hij tegen Biernet.nl. “Al snel kwam naar voren dat veel horecaondernemers nog steeds met oude bierfusten opgescheept zitten waar ze niets meer mee kunnen. Zo ontlasten we de horeca en zorgen we er tegelijkertijd voor dat een restproduct weer waardevol wordt.”

Lowlander heeft in de lockdown uiteindelijk ook zo’n honderdduizend glazen bier equivalent aan hun eigen fusten gratis opgehaald en weer vervangen voor nieuw, vers bier, legt Kampman uit. Zo kwamen ze de horeca tegemoet en van de oude fusten konden ze makkelijk weer jenever maken.

“Door jenever te maken van bieroverschotten bieden we niet alleen een kleine oplossing voor een veel groter probleem, maar creëren we ook bewustwording rondom dit thema. We willen graag laten zien dat bier weggooien nooit een optie hoeft te zijn”, aldus Kampman.