Documentaires over horeca in crisistijd: het rauwe verhaal

Aangeboden door: ANP
vrijdag, 19 maart 2021

De documentaire 'Horror in de horeca' zal laten zien hoe Gelderse ondernemers vechten om hun zaak overeind te houden en ook hoe de crisis het privéleven van de horeca-eigenaren beïnvloed. Al in november vorig jaar zijn de eerste beelden gemaakt en het verhaal volgt onder andere familiebedrijven in Arnhem, Wijchen en Elburg.

Binnenkort komt er een documentaire over de hard geraakte horecasector tijdens de coronacrisis, te zien op Omroep Gelderland. Een korte film met hetzelfde thema van Volendamse stuntman en horecaondernemer Willem de Beukelaer kwam eerder deze week al online.

De documentaire ‘Horror in de horeca’ zal laten zien hoe Gelderse ondernemers vechten om hun zaak overeind te houden en ook hoe de crisis het privéleven van de horeca-eigenaren beïnvloed. Al in november vorig jaar zijn de eerste beelden gemaakt en het verhaal volgt onder andere familiebedrijven in Arnhem, Wijchen en Elburg.

De grote overkoepelende vraag van deze documentaire van Omroep Gelderland: is er nog een toekomst in, en voor de horeca? De film is dinsdag 23 maart te zien op de omroep of later terug te bekijken.

‘Sausje’

Al eerder deze week kwam een korte film online van stuntman Willem de Beukelaer, genaamd ‘Binnenkort te huur’. Hij wil het leed van horecaondernemers tijdens de lockdowns laten zien. “Ik wil het rauwe, eerlijke verhaal”, aldus De Beukelaer tegen Noordhollands Dagblad. “Vanwege mijn achtergrond als horecaondernemer, maar bovenal sympathie naar mijn collega’s toe wilde ik dit verhaal vertellen. Een eerlijk verhaal van vijf ondernemers die het compleet ontbreekt aan perspectief vanuit de overheid.”

De stuntman en cafébaas, die nog nooit eerder een film heeft gemaakt, erkent dat er best wat aandacht naar de horeca gaat de laatste tijd. “Maar ik vind ’het sausje’ dat men eroverheen giet niet realistisch. Een richtlijn van een omroep, een brancheorganisatie of een bekende Nederlander, jammer.” Voor zijn korte film, te zien op Youtube, laat hij vijf horecaondernemers in Alkmaar, Volendam, Edam en Amstelveen aan het woord.