AI transformeert de hotelbranche
Hotel Artificial Intelligence Horecatrends

AI transformeert de hotelbranche

Aangeboden door: Horecava
vrijdag, 3 mei 2024

Kunstmatige Intelligentie (AI) is enorm in trek en blijft zich iedere dag ontwikkelen. In de hotelbranche wordt AI dan ook steeds vaker ingezet. Deze ontwikkelingen zijn niet alleen van invloed op de operationele kant van hotels, maar helpt ook de gastervaring te verbeteren en draagt bij aan (digitale) veiligheid. Van geautomatiseerde processen tot gepersonaliseerde diensten, ontdek hoe AI de hotelindustrie helpt en bijdraagt aan een positievere gastervaring.

Efficiëntie op operationeel gebied

AI speelt een grote rol bij het efficiënter maken van operationele processen zoals personeelsplanning en voorraadbeheer. Hierdoor kunnen hotels kosten besparen en hun winstgevendheid verhogen. Automatisering van taken zoals klantenservice en boekingsbeheer ontlasten het personeel, terwijl de snelheid en nauwkeurigheid wordt verbeterd door chatbots en systemen die aan de hand van verzamelde data prijzen vaststellen.

Naast het verbeteren van bestaande systemen, is AI ook in staat om op basis van nieuwe gegevens, analyses op te stellen. Zo krijgen hotels hierdoor onder andere gedetailleerde inzichten in gastengedrag en voorkeuren. Daardoor wordt het doen van gepersonaliseerde aanbiedingen een stuk makkelijker en zullen ervaringen vanzelfsprekend positiever zijn.


Verbeterde gastervaring

Door analyses op te stellen en aanbevelingssystemen te creëren, worden gasten geholpen. Bij het plannen van hun verblijf is het eenvoudiger om activiteiten en restaurants aan te bevelen op basis van individuele interesses. Klanten hoeven dus minder zelf uit te zoeken en regelen en krijgen direct relevante opties voorgeschoteld. Het grootste voordeel is dat dit allemaal tijdens het boeken plaatsvindt, waardoor de klanten rustiger naar hun vakantie toeleven. 

Ook tijdens het verblijf biedt kunstmatige intelligentie meer dan genoeg mogelijkheden om de gasten goed in de watten te leggen. Zo wordt er tegenwoordig steeds vaker gebruik gemaakt van AI bij roomservice, maar ook bij simpele taken zoals een wekker zetten om ervoor te zorgen dat gasten optimaal van hun dag profiteren.

Veiligheid en beveiliging

Door geavanceerde beveiligingscamera's en gezichtsherkenningstechnologie worden verdachte activiteiten sneller en beter gedetecteerd en worden noodsituaties sneller aangepakt. Tegenwoordig komt het zelfs voor dat brand- en veiligheidsvoorzieningen worden aangesloten op een AI-gedreven systeem, wat bijvoorbeeld de beste vluchtroutes uitlicht en nooddeuren automatisch opent op basis van waar het (brand)gevaar wordt gedetecteerd. Dit betekent dat gasten met een gerust gevoel verblijven.

Ook heeft AI een kans om bij te dragen aan een verbeterde veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan gezichtsherkenning of vingerafdrukscanners als vergrendeling van kamers, maar ook voor toegang tot bijvoorbeeld het zwembad of de sportschool. Toch blijkt beveiliging op deze manier lastig te realiseren, door privacy wat een steeds grotere rol speelt in dit deze tijden van digitalisering.

Een mooi voorbeeld van hoe kunstmatige intelligentie helpt bij beveiliging en toegang is het gebruikmaken van zelfservice bij het inchecken. Zo zijn er tegenwoordig een hoop hotels waar je eenvoudig via een automaat zelf kan inchecken. Door middel van bijvoorbeeld een creditcard in te voeren, waarvan je van tevoren online al gegevens hebt ingevoerd, heb je de mogelijkheid alles te regelen zonder langs de receptie te gaan.

Toekomstperspectieven

Uiteindelijk zal AI, door de voortdurende technologische vooruitgang, nog meer geavanceerde en gepersonaliseerde oplossingen bieden voor de hotelbranche. Echter blijft het belang van privacybescherming en ethische overwegingen rondom het gebruik van persoonsgegevens essentieel. Tot slot hechten de meeste mensen nog steeds een hoop waarde aan persoonlijk contact en zijn zowel gasten als ondernemers huiverig over de grote mate van digitalisering. Echter blijkt dat AI een hoop werkdruk en lastige werkzaamheden kan opvangen, vooral nu we al langere tijd met personeelstekorten kampen. Eén ding is wel zeker: mensen houden ervan om op hun wenken te worden bediend en AI biedt hiervoor in ieder geval genoeg kansen!