TOPPR maart 2024: Lonneke Otten-Aalbers Horecalegioen
TOPPR van de maand Horeca Personeel

TOPPR maart 2024: Lonneke Otten-Aalbers - Horecalegioen

Aangeboden door: Horecava
zondag, 31 maart 2024

De TOPPR van de maand maart is backoffice medewerker Lonneke Otten-Aalbers. Met hart en ziel werkt ze voor het Horecalegioen. Een overkoepelende organisatie in Nijmegen met acht horecazaken onder zich.

Wat is Lonneke’s rol bij het Horecalegioen?

Het Horecalegioen bestuurt acht horecagelegenheden met een eigen identiteit: Hotel-restaurant De Wolfsberg, Foodbar De Pelgrim, Café van Ouds, Renato’s Pizzeria, In de Kazerne, Hotel Pauw, Hotel Credible en restaurant De Hemel. Als backoffice medewerker staat Lonneke meestal niet op de vloer. Toch is ze vaak het eerste contact voor de gasten, wanneer ze op zoek zijn naar een bijzondere locatie om te dineren, het organiseren van een evenement of bijzondere overnachting.

Achter de schermen is Lonneke de spil in het bedrijf. Ze doet er alles aan om een goede plek voor de gasten te vinden binnen de acht horecazaken. Een locatie die past bij de wensen van de klant. Ze zorgt ervoor dat alles soepel verloopt en dat gasten snel en vriendelijk ter woord worden gestaan.

Lonneke maakt een voorstel en stemt alles goed af met de bedrijfsleider van een locatie en met de mensen op de vloer. Ze kan goed luisteren en vervolgens helder en gedetailleerd communiceren. “Ik zorg er niet in mijn eentje voor dat het een succes wordt”, benadrukt ze. “Je doet het samen. De mensen op de vloer zijn net zo belangrijk als de mensen in de keuken, de huishoudelijke dienst en alle mensen achter de schermen, zoals de technische dienst en de marketingafdeling.”


"IK ZORG ER NIET IN MIJN EENTJE VOOR DAT HET EEN SUCCES WORDT"

Waar is haar passie voor de horeca ontstaan?

Lonneke had een opleiding gedaan binnen de reiswereld. Hier lag ook haar voorkeur voor het werken achter de schermen. “Ik vind het fijn om mee te denken met de wensen van anderen. En om die wens dan werkelijkheid te laten worden, dat is fantastisch. Achter de schermen heb ik veel tijd om alles tot in detail uit te werken.”

Toen Lonneke per toeval kwam te werken in een horecabedrijf van haar familie, bleek deze branche nog beter bij haar te passen. “Ik zie het als een uitdaging om uit te zoeken bij welke horecagelegenheid de gasten het best passen en waar hun evenement het best tot hun recht komt. Dat kan een hotel zijn, een sfeervol restaurant of een gezellig café. We hebben bijvoorbeeld een locatie die geschikt is voor studenten, een plek waar mensen een 50-jarig huwelijk kunnen vieren of een plek waar gezinnen met kinderen een geweldig middag of avond beleven”, weet Lonneke. Door het diverse aanbod aan horecagelegenheden kan Lonneke elke gast ergens onderbrengen.

Wat voor tip heeft Lonneke voor mensen die in de horeca werken?

Werken in de horeca doe je niet alleen. Er is een heel team nodig om een mooie avond neer te zetten. Luister daarbij goed wat voor soort functie bij je past, want het is belangrijk dat je energie krijgt van je werk.


"BINNEN HET TEAM WAAR JE WERKT, MOET JE IETS VOOR EEN COLLEGA OVERHEBBEN"

“Ik ben ontzettend blij met de flexibele houding van de mensen op de vloer als er iets heel snel moet worden geregeld. Zij kunnen goed improviseren en knallen. Daar zou ik zelf van in de stress schieten. Bij mij past de gestructureerde manier van werken op kantoor, waar ik langer de tijd heb om over dingen na te denken.”

Lonneke vindt het belangrijk dat je binnen het team waar je werkt, iets voor een collega overhebt. Je hebt allemaal hetzelfde doel voor ogen: de gasten een mooie ervaring bezorgen. En zit een medewerker niet helemaal op zijn plek op een locatie, dan kijkt het Horecalegioen of een andere locatie beter past.


Nomineer jouw TOPPR

De harde werkethiek van horecamedewerkers verdient waardering en daarom zet TIPPR elke maand een horecamedewerker in het zonnetje. Wil jij een horecamedewerker nomineren als TOPPR? Ga naar de website van TIPPR en meld jouw TOPPR aan!

Horeca TOPPR's 2024

Als Horecava feliciteren wij Lonneke als TOPPR van maart. Als derde TOPPR van 2024 maakt zij kans op de titel TOPPR van 2024 die uitgereikt wordt tijdens Horecava 2025! Bekijk welke TOPPRs er in 2024 nog meer in het zonnetje zijn gezet en dus kans maken. Eind van het jaar kun jij stemmen op jouw favoriet! 

Meer weten over het TOPPR initiatief? Dat kan hier.