Gault&Millau Awards 2024
Horeca Ondernemerschap Inspiratie

Top van de Nederlandse restaurantwereld komt samen tijdens de Gault&Millau Awards

Aangeboden door: Horecava
maandag, 29 januari 2024

Op 5 februari worden in Tivoli Vredenburg de Gault&Millau Awards uitgereikt aan de winnaars van het jaar 2023. De top van de Nederlandse restaurantwereld komt die dag samen om te ontdekken welke chefs en restaurants in de prijzen vallen. Daarnaast wordt de gloednieuwe Gault&Millau gids 2024 gepresenteerd. Meer dan 850 geselecteerde restaurants zijn binnenkort terug te vinden in de gids en bijbehorende app. 2023 was een bewogen jaar voor ondernemers in de restaurantwereld. Het stond namelijk bol van veranderingen en de noodzaak om te blijven innoveren.

Het veranderende restaurantlandschap

In het bewogen jaar 2023 ondergingen vele ondernemers in de Nederlandse restaurantwereld ingrijpende veranderingen. Sommige horecabedrijven zagen zich gedwongen hun deuren te sluiten, terwijl anderen juist het roer omgooiden en succesvolle aanpassingen doorvoerden. Het blijft van levensbelang om als ondernemers mee te gaan met de eisen van deze tijd. De snelheid waarin men bereid is om aan eisen, verwachtingen en behoeften te voldoen, bepaalt in hoge mate de kans op succes en vooruitgang. Tijdens de uitreiking en gidslancering op 5 februari wordt teruggeblikt op de betekenisvolle relatie tussen het veranderende restaurantlandschap en de invloedrijke Gault&Millau gids.

Plantaardige producten en Aziatische smaakmakers

De culinaire wereld toont zich altijd dynamisch, zowel op de werkvloer als op het bord. Kleine keukenteams en solisten kiezen voor vaste menu's met de focus op lokale producten. Duurzaamheid heeft dit jaar nog duidelijker haar weg gevonden naar de restaurantwereld, waar plantaardige producten en Aziatische smaakmakers steeds meer waardering krijgen. Het aanbod aan gerechten is verfijnd, gericht op lokaal en seizoensgebonden en tegelijkertijd door globalisering internationaler dan ooit tevoren. Deze verandering, beïnvloed door de historische, koloniale achtergrond en internationale focus, wordt steeds zichtbaarder in de Nederlandse gastronomie.

Waardevolle culinaire adressen

Gault&Millau blijft onvoorwaardelijk gericht op het gidsen van gasten naar de meest waardevolle culinaire adressen. Met meer dan 850 restaurants in de nieuwe 2024 selectie, maakt de gids zijn selectie toegankelijk via een gratis app en website. Stuk voor stuk zijn het bijzondere gastronomische plekken, die het volgens Gault&Millau absoluut waard zijn om te (her)ontdekken.

De lancering van de nieuwste Gault&Millau restaurantgids op 5 februari belooft een viering te worden van de Nederlandse Gastronomie. Als een baken van fijnproeverservaring heeft Gault&Millau door de jaren heen de fine-dining scène uitgelicht en gevierd. Gedurende de afgelopen zes jaar heeft de gids de gedurfde stappen, grensverleggende innovaties en smaakrevoluties van Nederlandse chef-koks op de voet gevolgd én beloond.

In de nieuwe gids is niet alleen de viering van uitzonderlijk talent in Nederlandse keukens terug te zien, het is ook een erkenning van de rijke geschiedenis die ons culinaire landschap heeft gevormd.

Over Gault&Millau Nederland

Gault&Millau Nederland is de licentiehouder van de van oorsprong Franse Restaurantgids die een historie heeft sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. De gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20. Ook reikt Gault&Millau jaarlijks verschillende prijzen uit, zoals de 'Chef van het Jaar', 'Sommelier van het Jaar', Terras van het Jaar' en ‘Bistronoom van het Jaar'. Gault&Millau Nederland is 100% onafhankelijk in zowel de beoordelingen als het genereren van inkomsten. Zo worden de beoordelingen altijd door anonieme inspecteurs gedaan, die zich niet bekendmaken en altijd zelf de rekening betalen. Alle inkomsten worden gegenereerd door middel van partnerships met toeleveranciers en entreegelden voor evenementen.

Gault&Millau Awards 2024
Gault&Millau Awards 2024