Strijd om de lekkerste ‘pizza nova’ barst los

Aangeboden door: Horecava
donderdag, 30 september 2021

Wie bakt de lekkerste ‘pizza nova’ van Nederland? Daar draait het om bij het allereerste NK Pizza Bakken 2022 op dinsdag 11 januari 2022. Samen met De Lekkerste Wedstrijden organiseert Pizza Profs tijdens Horecava deze krachtmeting voor professionele pizzaiolo’s. Vanaf medio september is de inschrijving voor het NK Pizza Bakken gestart.

Doel van de allereerste editie van het NK Pizza Bakken 2022, is om de gastronomische ontwikkeling van de pizza een boost te geven, zo vertelt Marcel Losekoot. Hij is oprichter van Pizza Profs en eigenaar van de Pizza Academy, de eerste SVH-gecertificeerde pizza-opleiding van Nederland. Samen met de Lekkerste Wedstrijden organiseert Pizza Profs het NK Pizza Bakken 2022. Ondernemers, medewerk(st)ers van horeca- en fastservicebedrijven en zelfstandig werkende pizzaiolo’s kunnen hieraan meedoen.

“Alles kan en alles mag”

Pizza nova is de trend van dit moment                                                                                       

Deelnemers van deze vakwedstrijd voor pizzaprofessionals worden uitgedaagd om een ‘pizza nova’ te ontwikkelen. Dit is een pizza met een gezonde, licht verteerbare bodem die creatief belegd is. “Laat je nergens door beperken. Alles kan en alles mag. Als je denkt: ‘Dit is eigenlijk te gek’, dan zit je goed”, vertelt Losekoot in een interview op de lekkerstewedstrijden.nl.
Volgens deze pizzaiolo staat de pizza nova aan de vooravond van een revolutie. “Consumenten eten niet meer een keer per maand maar een keer per week een gezonde, verantwoorde en voedzame pizza. Pizza nova is de trend van dit moment in de pizzamarkt.”

Wedstrijdopdracht                                                                                                                                           

De wedstrijdopdracht luidt dat elke deelnemer ter plekke in 15 minuten 2 identieke pizza nova’s van circa 32 centimeter diameter bereidt en presenteert op een bord. Deze creaties moeten in de trend van gezonde en verantwoorde voeding passen. De maximale kostprijs van de gebruikte ingrediënten bedraagt € 5,00. De gebruikte ingrediënten moeten algemeen verkrijgbaar zijn. Deelnemers moeten zelf voor grondstoffen, serviesgoed en het benodigde keukengerei zorgen. De wedstrijdorganisatie regelt dat er keukenapparatuur zoals een elektrische oven aanwezig is om de pizza te bereiden.

Juryvoorzitter Jacob Jan Boerma

Een vakjury onder voorzitterschap van sterrenkok Jacob Jan Boerma gaat de pizza’s proeven en beoordelen. Naast een proefjury is er en praktijkjury. Beiden letten op onder meer hygiënisch werken, presentatie, smaak, calculatie, productprijs, calorieën, duurzaamheid, gezondheidsaspect van de creatie en praktische uitvoerbaarheid/haalbaarheid.
Losekoot verwacht dat veel jonge pizzaiolo’s die hij de afgelopen tijd in zijn Pizza Academy heeft opgeleid, mee gaan doen. “We gaan op de beurs een heel hoog niveau zien.”
Alle finalisten ontvangen een op naam gestelde oorkonde voor bewezen vakmanschap. Daarnaast zijn er 3 mooie prijzen te winnen en een wisseltrofee. Er is een extra prijs voor de meest innovatieve bodem.

Inschrijven voor het NK Pizza Bakken 2022 kan via de website van de Lekkerste Wedstrijden.