Sterrenchef Wilco Berends rijdt rond in oude zuivelwagen

Aangeboden door: ANP
vrijdag, 22 januari 2021

Een sterrestaurant op wielen. In normale tijden staat chef Wilco Berends in zijn restaurant De Nederlanden in het Utrechtse Vreeland aan de Vecht. Maar vanaf vrijdag rijdt de chef rond in een oude SRV-wagen vol luxe gerechten. "Alles wat je wilt in een sterrenzaak, maar dan komen we langs", zegt Berends tegen het ANP.

Een SRV-bus is een kleine rijdende supermarkt, waar vroeger vaak de melkboer mee rondreed. Het plan van de bus is ontstaan tijdens de tweede lockdown, legt chef Berends uit. “Januari en februari zijn al moeilijke maanden voor de horeca, laat staan in deze tijd. Mijn vrouw kwam toen op het idee om te gaan rondrijden.” Tegenwoordig kun je campers en foodtrucks huren, maar Berends en zijn vrouw gingen voor het nostalgische gevoel. “We willen vooral wat positiviteit brengen.”

De sterrenchef rijdt vanaf vrijdag ieder weekend naar verschillende steden en dorpen in de buurt. Veel verder dan dat kan niet, want de SRV-wagen gaat maar 25 kilometer per uur. De route staat op de site en zo kun je je aanmelden. Langs welke straten ze rijden ligt aan de hoeveelheid animo van de buurt, maar die is nu al genoeg, zegt Berends. “In Hilversum hebben buren een appgroep met zo’n 200 man. We stoppen daar in zes verschillende straten.”

Fun

Niet alleen de gerechten en producten – kreeft, kaviaar, brioche met eendenlever en truffel, oesters – maar ook de typische ervaring van een sterrenrestaurant willen de creatieve eigenaren langs brengen. Eenmaal thuis hoef je de gerechten alleen maar op te warmen en mooi op een bord te leggen. “Dat zijn maximaal drie handelingen. Het moet geen gedoe zijn, je moet genieten.”

Het was nog een uitdaging om een gerecht van sterrenniveau om te toveren naar een afhaalgerecht, legt de chef uit. “We hebben eindeloos getest in een gewone oven bij ons thuis.” De Nederlanden deed al aan een takeaway menu vanaf 95 euro euro per persoon. In de omgetoverde oude zuivelwagen liggen alle gerechten uit het menu, maar dan per stuk te koop.

Berends verwacht ongeveer 100 gasten per dag. Hij is van plan een maand of twee rond te rijden, mits toekomstige coronamaatregelen het toelaten. De chef en zijn vrouw vinden het ook fijn om weer bezig te zijn voor klanten. “We koken alles vers, dus vandaag voor morgen en morgen voor overmorgen. En ik rijdt zelf rond. Het gaat ons vooral om de fun.”