Wedstrijden Personeel

Restaurant De Werf Beste Leerbedrijf Horeca en Mark Benneker Beste Leermeester Horeca

Aangeboden door: Horecava
vrijdag, 13 januari 2023

Restaurant De Werf uit Veere is uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023. Op de tweede plaats staat ’t Voorhuys in Emmeloord, gevolgd door De Hof in Renswoude. Mark Benneker van ’t Kruisselt in De Lutte kreeg de titel Beste Leermeester Horeca 2022/2023 uitgereikt.

Op de laatste dag van Horecava maakte Ricardo Eshuis van SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) de winnaars van beide wedstrijden bekend. De wedstrijdcommissie van Beste Leerbedrijf Horeca was erg onder de indruk van de praktijkroute die de winnaar, restaurant De Werf in Veere, heeft bedacht samen met ROC Scalda. Eshuis: “Het bedrijf zag de personeelstekorten ontstaan en bedacht mede daarom met ROC Scalda een nieuwe opleidingsvorm voor praktijkleren. Zowel voor jongeren die het schoolse traject moeilijk aankunnen als voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat maakt individueel leren op de werkvloer heel goed mogelijk en geeft nieuwe instroom. Voor de reguliere trajecten volgt het leerbedrijf de lijn van school, afgestemd op niveau en tempo van de leerling. Er is ruimte voor alle opleidingsniveaus waarbij De Werf optimaal bekijkt wat het niveau van een leerling is en welke leermeester daarbij past. Leren en werken staan hier bovendien op hetzelfde niveau als plezier en creëren.” Hierdoor is Restaurant De Werf uitgeroepen tot winnaar Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023.

Persoonlijke begeleiding door buddysysteem bij ’t Voorhuys

Eshuis prees ook de nummer 2 en 3. Geen enkel ander bedrijf in de regio begeleidt leerlingen zoals ‘t Voorhuys in Emmeloord dat aanpakt, de nummer 2. Eshuis: “Door het buddysysteem is er veel tijd voor persoonlijke begeleiding. Er zijn voldoende leermeesters aanwezig; de verhouding leerling-leermeester is bijna 1 op 1. Tijdens het inwerkprogramma van twee weken brengt dit leerbedrijf precies in kaart wat het beginniveau van een leerling is en waar deze naartoe wil groeien.”

Ook aandacht voor sociaal-emotionele ontwikkeling bij De Hof

De Hof in Renswoude, de nummer 3, is zoveel meer dan alleen leerbedrijf, aldus de wedstrijdcommissie. Het is een omgeving waarin naast het vak ook de sociaal-emotionele ontwikkeling erg belangrijk is. Eshuis: “De Hof staat open voor ‘beschadigde’ jongeren die bijvoorbeeld een slechte ervaring hebben gehad in een ander leerbedrijf. Er is een aparte vertrouwenspersoon die met de leidinggevenden en de medewerkers meekijkt naar persoonlijke ontwikkeling en ondersteunt bij de begeleiding. Dat maakt De Hof een warme plek om te leren.”

Mark Benneker Beste Leermeester

Ook leermeester Mark Benneker van ’t Kruisselt in De Lutte werd op de Horecava gehuldigd. Hij ging naar huis met de titel Beste Leermeester Horeca 2022/2023. Eshuis haalde Marks humor aan, gecombineerd met de wijze waarop hij steeds de juiste snaar weet te raken bij verschillende typen leerlingen. Dit maakt hem echt onderscheidend. Eshuis: “Mark maakt voor leerlingen het verschil tussen afhaken of doorgaan, tussen slagen of niet slagen. Niet alleen in het team van ‘t Kruisselt, maar ook landelijk. ‘t Kruisselt is een heel mooi leerbedrijf met een goed team, met Mark als een top leermeester.” De twee andere kanshebbers op de titel Beste Leermeester Horeca 2022/2023 waren Marisca Stam van ’t Voorhuys in Emmeloord en Beste Leermeester Horeca 2019/2020 Nita Huning-Koster van Het Noorden van Aalten.

Winnaar Beste Leermeester Horeca 2022/2023

Zo werd de winnaar Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023 bekend

Leerlingen, medewerkers en/of docenten dragen leerbedrijven voor. Uit deze voorgedragen leerbedrijven wordt een Top 10 van beste leerbedrijven geselecteerd. De vakjury heeft deze Top 10 vorig jaar bezocht om een compleet beeld te krijgen. Ze namen ook het opleidingsplan en de visie op opleiden onder de loep. De resultaten van deze bedrijfsbezoeken presenteerde de vakjury aan de wedstrijdcommissie, waarna de Top 3 werd bepaald. De wedstrijdcommissie bezocht vervolgens de drie leerbedrijven en beoordeelde ze. De wedstrijdcommissie bestaat uit vertegenwoordigers van SVH, SBB, KHN, FNV Horeca, de MBO Raad en eerdere winnaars Van der Valk Sassenheim-Leiden en ’t Havenmantsje.

Geschiedenis Beste Leerbedrijf

Al jaren organiseert SVH de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca. Doel is om samen met leerbedrijven te blijven werken aan de allerbeste praktijkopleidingen voor nieuwe horecamedewerkers. En om leerbedrijven te stimuleren zichzelf te blijven verbeteren. De wedstrijd Beste Leermeester Horeca vond voor de tweede keer plaats.

Eerdere winnaars Beste Leerbedrijf Horeca

2019/2020: ’t Havenmantsje in Harlingen
2018/2019: Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden
2017/2018: Het Hooihuis in Roosendaal
2016: DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station
2015: Vroeg in Bunnik
2014: Stempels Haarlem
2013: Hotel Greenside Texel
2012: McDonald’s Nederweert
2011: Sheraton Amsterdam Airport Hotel
2010: Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud
2009: Conferentiehotel Willibrordhaeghe
2008: Restaurant Smits Koffiehuis in Amsterdam
2007: Landgoed De Wilmersberg in De Lutte

Eerdere winnaars Beste Leermeester Horeca

2019/2020: Nita Huning-Koster van Het Noorden van Aalten