Duurzaamheid moet een rol spelen bij innovatie

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 14 september 2021

Al jaren is de Horecava Innovation award aanwezig op de beurs, maar wie zijn de juryleden eigenlijk? Dit keer gaan we in gesprek met jurylid Marleen Visser; waar kijkt ze naar bij innovaties en nog belangrijker waar let ze op bij inzendingen voor de Horecava Innovation Award (HIA)?

Marleen Visser | Food fotograaf & stylist | Media branche | Jurylid vanaf 2018 in de categorie Digital, Apps & Social Media, vanaf 2023 jurylid in de categorie Food & Beverage 

Waarom ben je jurylid van de HIA?

Met mijn werkzaamheden als food fotograaf en mijn achtergrond als webdeveloper -tijdens mijn vorige carrière- heb ik veel te maken met nieuwe technische ontwikkelingen. Het is een snel veranderende wereld en ik vind het fascinerend om te zien welke nieuwe mogelijkheden iedere keer weer tot leven geroepen worden. Ik beschouw het als een eer mij samen met mijn mede juryleden over de producten te buigen en de innovaties een kans bieden.

Daarbij vind ik het interessant om op de hoogte te zijn en blijven van de laatste ontwikkelingen op digitaal vlak en dat in combinatie met alles wat met eten, drinken en duurzaamheid te maken heeft, doet mijn hart sneller kloppen. Waarschijnlijk niet verrassend als food fotograaf, opgegroeid in een horeca gezin.

Welke innovatie is je het meest bijgebleven van afgelopen jaren?

Het is niet eenvoudig om hier één keuze te maken. De ‘Pulled oats’ van Gold & Green die in 2020 wonnen is zeker een van mijn favorieten. Ik ben een voorstander van alle vegan alternatieven (zie mijn laatste kookboek ‘50X Vegan Zuivel’, dat gaat over alternatieven voor zuivel).

Daarnaast denk ik ook aan innovaties als ‘Rebottled Glas’ van Rebottled door de duurzaamheidsgedachte en het productieproces en ook aan ‘Taste the Dutch Masters’; Stillevens van Hollandse meester-schilders nagebouwd met verse ingrediënten. Creative Chef, in samenwerking met SLUIK. Deze innovaties hebben iets met duurzaamheid of zijn visueel interessant.

Wat betekent innovatie voor jou?

Het moet iets nieuws brengen en het liefst een wow effect te weeg brengen. Het moet mij doen afvragen: “Hoe zijn jullie hier op gekomen? Wat gaat het opleveren en in beweging brengen? Welke kansen en nieuwe mogelijkheden gaat het bieden?” Ik moet getriggerd raken en nieuwsgierig gemaakt worden naar de impact die een innovatie kan hebben.

Waar moet een product/ dienst voor jou minimaal aan voldoen?

Het moet het leven van de gebruiker eenvoudiger of blijer moeten maken. Dat lijkt mij het doel van innovaties. Dat het voorspoed en gemak brengt. Daarbij zou duurzaamheid altijd een rol moeten spelen. Zodat het iets brengt voor de gebruiker, de maker én moeder natuur. Van a tot z – de hele keten. Oh en natuurlijk het een product ook visueel aantrekkelijk zijn, dat is minstens zo belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid.

Wat heb je opgestoken van al die jaren dat je HIA jurylid bent?

“Don’t judge a book by its cover…”: Zoals eigenlijk altijd in het leven: niets is wat het lijkt. En dat bedoel ik in dit geval eigenlijk ook in positieve zin. Een plan kan soms op papier geen winner lijken, maar in de praktijk verrassen en andersom. Het is ontzettend belangrijk om alle producten volledig te onderzoeken, erover te lezen, het verhaal van de bedenkers te horen, vragen te stellen en hun innovaties goed te onderzoeken in de praktijk.

Waar zou jij nou wel eens een innovatieve oplossing voor willen zien?

Alle nieuwe ideeën met betrekking tot voedsel verspilling zijn meer dan welkom. In onze categorie heb ik daar nog niet veel over langs zien komen, maar ik zie hier wel mogelijkheden.

Wie zou je willen vragen om mee te doen aan de Horecava Innovatie Award?

Geen specifiek bedrijf, maar wederom alles wat zich focust op voedselverspilling verdient van mij betreft extra credits.

 

 

 

Foto: @marleenvisser

Hoofdfoto: @GabrielaHengeveld

Inschrijven Horecava Innovation Award?

Jouw innovatie ook een droomstart geven? Schrijf je hieronder in voor de Horecava Innovation Award!

Ja, ik ben al Horecava exposant en wil inschrijven voor de HIA
Ja, ik wil me inschrijven voor de HIA, maar ben geen Horecava exposant