Interieur en Design

Internationale hotspots waar vuur en rook centraal staan

Aangeboden door: Entree Magazine
woensdag, 26 mei 2021

Wat is er voor horecaprofessionals leuker dan inspiratie opdoen in het buitenland? Wij tippen vier barbecuerestaurants die de moeite waard zijn. Voor als het straks weer kan!

Smokestak in Londen

Smokestak is een van de bekendste barbecuerestaurants van Londen. Het robuuste en rauwe interieur past perfect bij de ligging in de ‘rauwe’ en hippe wijk Shoreditch. Eigenaar David Carter begon met Smokestak in 2013 als streetfoodstand in een foodhall en als pop-uplocatie op festivals. In 2016 opende hij de huidige permanente locatie. De brisket bun met ingelegde rode chili is al sinds de eerste dag het signatuurgerecht. Carter snijdt eerst het vet van de borst en gaart het in de oven. “Alsof je boter aan je pasta toevoegt. Het is niet noodzakelijk, maar waarom zou je het niet gebruiken?” De chef rookt vervolgens de brisket veertien uur. Carter is met Chris Leach ook eigenaar van restaurant Manteca in de wijk Soho.

Internationale barbecuerestaurants | Horecava

Firedoor in Sydney

In de keuken van Firedoor in Sydney wordt op hout gekookt. Het eten wordt bereid op twee houtgestookte ovens, drie barbecues en een houtgestookt formuis. Met de open keuken wil eigenaar en chef Lennox Hastie zijn gasten meenemen in ‘zijn’ wereld. Hij is gefascineerd door vuur en was dan ook vorig jaar te zien in de serie van Chef’s Table BBQ. Eerder schreef hij het boek Finding Fire: cooking at its most elemental. Het barbecuerestaurant geniet wereldwijde faam. Er wordt met maar liefst negen verschillende soorten hout gewerkt, waarbij per gerecht wordt gekeken welke soort het beste bij de ingrediënten past. Verwacht qua interieur geen witte lakens, maar ook geen tl-verlichting, het zit er precies tussenin.

Internationale barbecuerestaurants | Horecava

Hometown Bar-B-Que in New York

Wie in Manhattan verblijft moet er een tochtje voor over hebben, maar een bezoek aan Hometown-Bar-B-Que in de New Yorkse wijk Red Hook, in Brooklyn, is meer dan de moeite waard. Er wordt zelfs gezegd dat dit een van de beste barbecuerestaurants van het land is. Niet voor niets staan er dagelijks lange rijen voor de selfservice counter en aangrenzende open keuken. Op de kaart staan de beroemde brisket, pastrami en pulled pork, al dan niet op een sandwich, maar ook de Jamaican jerk baby back ribs en wood fired chicken zijn in trek. Ook aan vegetariërs wordt met onder andere gerookte bloemkoolvleugels en taco’s met gerookte champignons gedacht. Het restaurant van Billy Durney heeft nog een locatie in het kantoren-, winkel- en foodcomplex Industry City in New York en in Miami.

Internationale barbecuerestaurants | Horecava

Butcher’s Dining in Hove

Wat voor Luc de Laet en Peggy Van Haver ruim 25 jaar geleden begon met beenhouwerij Butcher’s Store in het Belgische Hove is inmiddels uitgegroeid tot een veel groter imperium. Het tweetal runt nu ook groothandel Butcher’s Craft, restaurant Butcher’s Dining en twee Butcher’s Stores in Antwerpen. In juni 2020 openden ze, in samenwerking met hospitalitygroep Shrimp Tempura, vleesrestaurant Maven. Daarnaast hebben ze een gin op basis van vlees, en een foodtruck. Restaurant Butcher’s Dining werd tien jaar geleden geopend achterin de eerste beenhouwerij in Hove. De eigenaren zeggen: “We grillen buiten op de barbecues van Yakiniku en Ofyr.”

Internationale barbecuerestaurants | Horecava

Foto: Kris Vlegels

De gasten zitten middenin de actie en snuiven ten volle de sfeer van het barbecueën op. Op drukke avonden bereiden we het vlees zelfs voor op onze ‘Butcher’s Bull Spit’. De grote stukken entrecote worden dan aan het been voorgegaard.” Liefhebbers kunnen ook kiezen voor een runddegustatie. Ze krijgen dan van vijf runderrassen een stukje entrecote en kunnen deze naast elkaar proeven

Internationale barbecureestaurants | horecava

Foto: Kris Vlegels