Start-ups en Innovatie

Geleerd hoe dingen anders kunnen

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 12 oktober 2021

Ab Hannema is al enkele jaren jurylid voor de Horeca Innovation Award in de sector Equipment & Services, maar dit jaar is hij voor het eerste keer jurylid in de sector Food & Beverage. Wat is zijn visie omtrent innovatie en de Horecava Innovation Award?

Ab Hannema | Eigenaar Restaurant De Hoornse Kogge | Sector Horeca | Eerste jaar als jurylid voor de categorie Food & Beverage (voorheen 4 jaar jurylid bij categorie Equipment & Services ) 

Waarom ben je jurylid van de HIA?

Ik ben gevraagd of ik interesse en tijd had om deel te nemen aan de jury van de HIA, eerst in Equipment & Services en dit jaar in Food & Beverage. Beide onderdelen sluiten nauw aan mijn interesses. Food & Beverage is een nieuwe uitdaging, ik volg de trends op nauwe voet zowel binnen als buitenland. De HIA betreft alleen innovaties voor Nederland.

Welke innovatie is je het meest bijgebleven van afgelopen jaren?

Er zijn mij meerdere innovaties bijgebleven, ik vond het garderobe systeem waar je je jas door middel van een stalendraad ‘op slot ‘ kon zetten heel innovatief. Ook de rookworst van damhert van Pieter van Meel was een terechte winnaar, hier werd ingespeeld om van een rest product een mooi, belangrijk en een lekker product maken.

“Het moet voor Nederland vernieuwend zijn”

Wat betekent innovatie voor jou?

Een mooi product waar goed over nagedacht is en het moet voor Nederland vernieuwend zijn.

Waar moet een product of dienst voor jou minimaal aan voldoen?

Het moet betaalbaar zijn en het moet in de praktijk ook nuttig zijn om te gebruiken. Voldoet het niet aan deze voorwaarden dan kan het wel innovatief zijn, maar wat heb je er dan aan?

Wat heb je opgestoken van al die jaren dat je HIA jurylid bent?

Verschillende personen uit verschillende branches ontmoet met daarbij hun denk- en werkwijze. Ook hierdoor naar jezelf kijken en kijken of er dingen anders kunnen. Focus leggen op belangrijkere zaken.

Waar zou jij nou wel eens een innovatieve oplossing voor willen zien?

No-waste, afval berg, voedsel verliezen en verspilling in de Horeca, per couvert ongeveer 500 gram. Er wordt natuurlijk al veel aan gedaan, denk aan appelklokhuizen waar azijn van wordt gemaakt, het loof van de bos wortels waar pesto van wordt gemaakt of  het gebruik van suikerriet in de disposables, maar het kan nog veel beter.

Wie zou je willen vragen om mee te doen aan de Horecava Innovatie Award?

We hadden een paar jaar terug een inzending die precies bij kon houden door middel van scannen en wegen wat er werd weggegooid. Deze innovatie was ingeschreven voor de HIA alleen waren ze nog in ontwikkeling waardoor we het niet goed konden beoordelen, dat was heel jammer, deze zou ik graag terug willen zien als dat mogelijk is.