Start-ups en Innovatie Beursnieuws Wedstrijden

Horecava Innovation Award 2023: genomineerden Food & Beverage

Aangeboden door: Horecava
woensdag, 28 december 2022

Bekijk de producten en verhalen van alle genomineerden in de categorie Food & Beverage! Wie gaat er tijdens Horecava 2023 met de winst vandoor?

Koppert Cress B.V. – Dutch Vanilla

Vanille groeide oorspronkelijk alleen in het oude Mexico, maar heeft nu zijn weg gevonden naar de Westlandse kassen. Koppert Cress heeft een exclusief assortiment Nederlandse premium kwaliteit Planifolia vanille gelanceerd; een orchideeënsoort die pas na drie jaar peulen produceert.

Koppert Cress heeft na de eerste teelt, getest op het gebied van verwerking en smaak. Een vanillepeul is na het oogsten vaak nog groen. Pas door de peul te ‘curen’ wordt deze zwart. Tijdens dit enzymatisch proces worden de suikers uit de peul omgezet in vanilline en andere stofjes die de vanille de kenmerkende geur en smaak geven. Na het doorlopen te hebben van diverse manieren van processen samen met culinaire experts, zijn er drie soorten vanilleproducten ontstaan. Ten eerste, de groene peulen die chefs, patissiers, ijsbereiders, bartenders en andere professionals zelf kunnen curen. Hierbij kan er zelf geëxperimenteerd worden met een eigen bewerkingsproces. Daarnaast biedt Koppert Cress een zwarte variant. Deze curen ze in speciale rijpkasten. De derde soort vanille rijpen ze aan de plant, zoals het van nature hoort. Door de peul namelijk langer aan de plant te hangen, krijgt deze een nog mooier smaakprofiel. De vanille van Koppert Cress staan symbool voor hoe vanille van nature hoort te zijn namelijk verser en vetter en veel minder dood gedroogd dan gebruikelijk.

Redefine Meat – New-Meat™

Het creëren van een wereld waar iedereen kan blijven genieten van vlees zonder concessies. Dat is waar ze bij Redefine Meat voor staan.

Redefine Meat gebruikt voor hun vleesproducten technologie, in plaats van dieren. Zij noemen dit New-Meat™ omdat het dezelfde smaak, textuur, mondgevoel en veelzijdigheid heeft als dierlijk vlees, maar dan 100% plantaardig is. Door middel van hun technologie kunnen alle soorten vlees nagebootst worden. Hierdoor zijn dieren niet meer van toepassing in de keten. Men kan zo blijven genieten van vlees, zonder concessies te maken.

De producten die zij aanbieden zijn alle ontwikkeld aan de hand van een diepgaande studie naar de aspecten van vlees. Het vlees is gemaakt in samenwerking met toonaangevende vleesexperts, slagers, en chef-koks in de wereld. Om zo hun klanten de ultieme vleeservaring te bieden.

Superfood Zeeland – Seabør ® Mosselburger

Lekker, gezond en ook goed voor het milieu; dat is de Seabør Mosselburger. Bedacht door kunstenaar Rem van den Bosch en ontwikkeld door chef-kok Tim Sinke.

Tijdens een fotoproject ontdekte Rem van den Bosch hoe milieuvriendelijk mosselen zijn als bron van dierlijk eiwit. Mosselen hebben namelijk geen voer nodig, geen antibiotica, geen grond of zoet water. Ook slaan ze hun CO2 uitstoot op in hun schelp. Hier kan geen kip, koe of varken tegenop. Daarnaast zijn mossels volgens Rem en Tim een echte superfood. Mossels bevatten namelijk weinig vet en zitten vol eiwitten, omega 3-vetzuren, vitamines en mineralen. Een perfecte vervanger dus voor rood vlees.

Door tekenfiguur Seabør, kind van de Noordzee, wordt ook de jonge generatie overgehaald om te genieten van hun mosselburger om zo de wereld te verduurzamen!

Top Bakkers B.V. – Circulair Brood

Top Bakkers vormt een netwerk met ruim 60 lokale bakkerijen. Zij bakken brood en banket waar de passie en smaak vanaf spat. Naast dat ze brood ontwikkelen voor de echte fijnproever denken ze ook aan de omgeving. Top Bakkers biedt namelijk ambachtelijk gebakken vloerbrood met retourbrood.

Brood is een van de meest verspilde voedingsproducten in Nederland. Top Bakkers maakt daarom van oud brood, gefermenteerd paneermeel wat weer gebruikt wordt als ingrediënt voor nieuw deeg. Door de fermentatie wordt het brood nog malser, aromatischer en blijft het langer vers. Hierdoor gebruiken zij 20% minder graan, wat een enorme C02 besparing oplevert.

Circulair brood van de ambachtelijke bakker: minder verspilling, meer smaak!