TOPPR juni 2024: Ghaith Alsheikh – A Beautiful Mess
TOPPR van de maand Horeca Personeel

TOPPR juni 2024: Ghaith Alsheikh – A Beautiful Mess

Aangeboden door: Horecava
maandag, 1 juli 2024

De TOPPR van juni is Ghaith Alsheikh, sous-chef bij Restaurant A Beautiful Mess, een veilige haven voor vluchtelingen die in de Nederlandse horeca willen werken. A Beautiful Mess, een initiatief van stichting Refugee Company, biedt vluchtelingen kansen in de horeca en helpt hen doorstromen naar werk of opleiding. Ontdek meer over onze TOPPR van juni: Ghaith Alsheikh en zijn waardevolle tips voor de horeca.

Naast een fantastische experimentele keuken biedt restaurant A Beautiful Mess een veilige basis aan mensen die gevlucht zijn naar Nederland. Ook sous-chef Ghaith Alsheikh moest noodgedwongen helemaal opnieuw beginnen. Deze ervaren en kundige sous-chef is slim, betrokken en neemt zijn werk zeer serieus. Om die reden is hij de TOPPR van de maand juni.

Wat maakt Restaurant A Beautiful Mess zo bijzonder?

A Beautiful Mess – een initiatief van stichting Refugee Company – is meer dan een restaurant waar je heerlijk kunt eten. Vanuit hier kunnen mensen die gevlucht zijn, wennen aan Nederland, zich richten op de toekomst en uitstromen naar een baan of opleiding. Het restaurant organiseert ook kookworkshops, rondleidingen en een maandelijks community dinner, waar je samen eet met mensen die op één van de 140 plekken in Nederland op asiel wachten.

Inmiddels is er een restaurant gevestigd in Arnhem, Utrecht en Amsterdam. Ghaith Alsheikh werkt als sous-chef in Amsterdam, aan de Oosterdokskade, met prachtig uitzicht over het Y. 

Wat betekent Restaurant A Beautiful Mess voor sous-chef Ghaith Alsheikh?

Vanwege de oorlog in Syrië vluchtte Ghaith 9 jaar geleden naar Nederland. Nadat hij 7 jaar geleden het re-start programma doorliep bij A Beautiful Mess, volgde hij een koksopleiding en een opleiding voor zelfstandig ondernemen. Inmiddels heeft hij zich ontwikkeld tot een zeer kundige sous-chef. “De liefde voor koken heb ik van mijn ouders meegekregen. In Syrië had ik zelfs mijn eigen restaurant”, vertelt Ghaith. “Toen de horecalocatie van restaurant A Beatiful Mess in Amsterdam werd geopend, werd ik gevraagd voor een leidinggevende rol in de keuken. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen.” 

Ghaith doet dit niet alleen vanwege zijn passie voor koken. Naast het runnen van de keuken, geeft Ghaith ook kooktrainingen en kookworkshops aan mensen die zijn gevlucht. Dat doet hij met empathie en met humor, want hij weet als geen ander hoe belangrijk het is voor mensen met een trauma om zich veilig te voelen. “Soms vertellen ze mij verhalen die ze nog nooit met iemand hebben gedeeld. Hier ontdekken ze dat ze niet de enige zijn met trauma en angst.”

Een tip van Ghaith

“Ga alleen in de horeca werken als je passie hebt voor het vak”, tipt Ghaith. “Zonder passie hou je het niet vol, want het is hard werken.” Daarnaast is het belangrijk om een doel te stellen voor jezelf. Wanneer je ergens naartoe werkt, dan krijg je energie en blijf je gemotiveerd. Zo heeft Ghaith zich gespecialiseerd in gerechten voor mensen met een voedselallergie. 

"Ga alleen in de horeca werken als je passie hebt voor het vak. Zonder passie hou je het niet vol, want de horeca is hard werken.

Zelf is Ghiath gediagnostiseerd met de ziekte van Crohn, waardoor hij aan den lijve heeft ondervonden hoe moeilijk het is om lekker en gezond te eten. Hij heeft zichzelf, naast zijn werk als sous-chef, ten doel gesteld om heerlijke, gezonde gerechten te maken voor mensen die niet alles kunnen eten. Samen met een chef-kok, diëtiste en manager is hij zijn eigen onderneming gestart genaamd Holy Gut.


Nomineer jouw TOPPR

De harde werkethiek van horecamedewerkers verdient waardering en daarom zet TIPPR elke maand een horecamedewerker in het zonnetje. Wil jij een horecamedewerker nomineren als TOPPR? Ga naar de website van TIPPR en meld jouw TOPPR aan!

Horeca TOPPR's 2024

Als Horecava feliciteren wij Ghaith Alsheikh als TOPPR van juni. Ghaith is alweer de zesde TOPPR die kans maakt op de titel TOPPR van 2024 die uitgereikt wordt tijdens Horecava 2025! Bekijk welke TOPPRs er in 2024 nog meer in het zonnetje zijn gezet en dus kans maken. Eind van het jaar kun jij stemmen op jouw favoriet! 

Meer weten over het TOPPR initiatief? Dat kan hier.