Personeel Ondernemerschap

Voordelig of gratis een horecaopleiding volgen? Dat kan met STAP-budget!

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 21 februari 2023

Werk je in de horeca en wil je verder groeien? Als medewerker of ondernemer? Of overweeg je een overstap te maken richting de horeca? Dan kan een opleiding daarvoor prijzig zijn. Behalve als je gebruik maakt van de STAP-regeling. Met het STAP-budget kun je voordelig of geheel kosteloos een opleiding of training volgen. Nu de arbeidsmarkt krapper is dan ooit tevoren is dit een mooie kans voor werkgevers om het belang van opleiden en doorgroeien extra onder de aandacht te brengen bij medewerkers.

Wat is het STAP-budget?

De naam STAP zegt het eigenlijk al: Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Het STAP-budget is een nieuwe subsidieregeling die door de overheid in het leven is geroepen waarmee medewerkers, ondernemers of werkzoekenden een opleiding, cursus of training kunnen volgen om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken. Het opleidingsbudget bedraagt € 1.000,- en kan jaarlijks één keer aangevraagd worden. Iedere twee maanden start een nieuwe aanvraagperiode bij het UWV en dinsdag 28 februari 2023 om 10.00 uur is het weer zover.

Voordelen voor het behouden van personeel

Bijna iedere branche kampt met een groot personeelstekort en dit geldt ook zeker voor de horeca. Het binden, boeien en behouden van je medewerkers moet voor werkgevers hoog op het prioriteitenlijstje staan. Scholing is één van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden voor medewerkers en ook al heb je als werkgever geen inspraak op de inzet van het STAP-budget, je kunt jouw medewerkers wel stimuleren en daar je voordelen uit halen:

  1. Groei is één van de basisbehoeften van medewerkers
    Medewerkers die de kans krijgen om een opleiding te volgen zijn vaak gemotiveerder. De kans om door te groeien en carrièrestappen te maken zorgt voor een sterkere binding aan het bedrijf. Alle reden dus om de STAP-regeling te promoten onder jouw personeel.
  2. Positie als werkgever versterken
    Jaarlijks kun je per persoon één keer het STAP-budget aanvragen. Er zijn veel opleidingen die geen € 1.000,- kosten, waardoor medewerkers elk jaar nieuwe dingen blijven leren zonder dat daar een bedrag tegenover hoeft te staan. Is de opleiding wel duurder dan het budget van € 1.000,-? Overweeg dan om het verschil bij te leggen. Zo versterk je jouw positie als werkgever.

Welke opleiding kan je volgen?

De opleidingen die je met het STAP-budget kunt volgen bestaan uit erkende opleidingen. Dit zijn opleidingen, cursussen en trainingen die in de meeste gevallen worden afgesloten met een SVH-diploma of SVH-certificaat. Dit geeft jou de garantie dat de kwaliteit van wat je leert goed is en dat je daadwerkelijk iets hebt aan jouw diploma of certificaat. Een overzicht van alle opleidingen die in aanmerking komen voor STAP vind je op horeca.nl.

Aanvraag van het STAP-budget: first come, first serve

Voor iedereen die niet onder de leerplicht valt, ouder dan 18 is en nog niet de pensioenleeftijd heeft bereikt is het STAP-budget beschikbaar. Zorg wel dat je van tevoren alles hebt geregeld, want per aanvraagperiode is beperkt budget beschikbaar en op=op. Heb je een opleiding gevonden die bij jou past? Meld je dan aan bij de opleider voor een STAP-aanmeldingsbewijs. Zodra je deze in handen hebt, kun je op dinsdag 28 februari klaar zitten voor de officiële aanvraag van het STAP-budget bij het UWV. Tip: zorg dat je om uiterlijk 9.45 uur bent ingelogd om meer kans te maken. Je vraagt het STAP-budget in vier eenvoudige stappen aan. Bekijk het stappenplan.